Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi miniszter a hadsereg főparancsnokának jelentett

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. július 5. 19:42

Július 1-jén Szergej Sojgu, védelmi miniszter jelentést tett a haderők főparancsnokának, Oroszország elnökének, Vlagyimir Putyinnak a Központi Katonai Körzetben végrehajtott váratlan ellenőrzés eredményeiről.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/a-vedelmi-miniszter-a-hadsereg-foparancsnokanak-jelentett/
1595975122

Szergej Sojgu elmondta, hogy a Központi Katonai Körzet állománya a váratlan ellenőrzés során békefenntartó műveletek begyakorlását hajtotta végre. A június 21-27. közötti gyakorlaton a Központi Katonai Körzet, a Légideszant Csapatok, a Stratégiai Rakétacsapatok valamint a Távolsági Repülőerők egységei vettek részt, több mint 65 ezer fővel.

„A légideszant csapatokról elmondható, hogy hosszú idő után először sikerült a levegőben nagytávolságra – mintegy 3,5 ezer kilométerre – »átdobni« egy légideszant hadosztályt technikai eszközökkel valamint a hozzátartozó támadó deszant egységgel. Azokat a hiányosságokat, amelyeket az előző évben megfogalmaztunk a légideszant csapatok vezetésével kapcsolatban, mára nagyrészben kijavították" – emelte ki Sojgu.

A védelmi minisztérium vezetője jelentést tett az elnöknek arról is, hogy ezúttal ellenőrizték a hadosztályok vezetési rendszerét is. „A törzseknek és vezetési pontoknak rengeteg sajátossággal kellett szembenézniük a légierő, a pilóta nélküli repülőgépek valamint a szárazföldi erők koordinációja során. Ezen kívül, begyakorolták nagyobb egységek, nagytávolságra történő „átdobását" is – mondta Sojgu.

„Mindezek mellett leraktuk az alapjait annak a lehetséges reagálásnak, amelyre az afgán határon kerülhet sor a koalíciós erők Afganisztánból történő kivonása után" – összegezte a miniszter.

Sojgu kiemelte, hogy „ez alkalommal a hadosztályok számára hiánytalanul biztosítva volt minden", ami azt jelenti, hogy rendelkezésre állt „minden hadtáp összetevő éppúgy, mint lőszerek, üzemanyag és kenőanyagok".

„Az eltervezett teljes programot végrehajtottuk. Ez az ellenőrzés megerősített bennünket abban, hogy a hadsereg képes ilyen létszámban és összetételben 72 óra alatt, több mint háromezer kilométeres távolságba is eljutni" – foglalta össze Sojgu.

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy folytatni fogják a megkezdett munkát, és mindamellett köszönetét fejezi ki a gyakorlatban résztvevő teljes személyi állománynak.