Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: fegyveres támadás a heráti indiai konzulátus ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 24. 20:42

Fegyveresek támadást intéztek május 23-án, péntek hajnalban az afganisztáni Herát városában működő indiai konzulátus ellen, a támadókat visszaverték, a képviselet munkatársai biztonságban vannak – közölte Twitter-bejegyzésében Szajjíd Akbaruddín indiai külügyi szóvivő.

Három fegyveres férfi géppisztolyokkal és rakétagránátokkal támadta a konzulátus épületét egy szomszédos házból – közölte Abdul Szami Katra tartományi rendőrfőnök. A rendőrség kettőt közülük megölt, a harmadik továbbra is tüzel a biztonsági erőkre. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a felelősséget a támadásért.

Hamid Karzai leköszönő afgán elnök csütörtökön jelentette be, hogy részt vesz Narendra Modi új indiai miniszterelnök újdelhi beiktatásán. Modi az összes szomszéd ország állam- és kormányfőjét meghívta az eskütételre, amit előtte egyetlen indiai miniszterelnök sem tett meg. Megfigyelők azt remélik, hogy ez a gesztus javítani fogja a délkelet-ázsiai országok közötti kapcsolatokat.

India hagyományosan a tálibok ellenfele, akiknek a 2001 végén megbuktatott rezsimjét az ország ősellensége, Pakisztán támogatta. Tavaly egy, a dzsalálábádi indiai konzulátus ellen intézett öngyilkos merényletben nyolc gyerek veszítette életét egy közeli mecsetben. 2008-ban és 2009-ben a kabuli indiai nagykövetség volt célpontja öngyilkos merényleteknek. Ezekben összesen több mint 70 ember halt meg.