Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggasztó összesítés Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 21. 20:42

Mintegy háromezer afgán rendőr és katona halt meg 2012 márciusa és 2013 márciusa között, közel ugyanannyi, mint ahány NATO-katona a háború 11 éve alatt összesen – közölte március 20-án, szerdán az afgán kormány.

Ez a szám annál is aggasztóbb, mert az afgán erők a nemzetközi egységek 2014 végére tervezett kivonása közeledtével fokozatosan átveszik az ország teljes területének ellenőrzését.

Az elmúlt egy év alatt 1800 rendőrt és 1183 katonát öltek meg a kabuli belügyminisztérium szóvivője és egy afgán védelmi minisztériumi sajtóközlemény szerint.

Ezzel szemben az icasualities.com honlap adatai szerint a szövetségeseknek 2001 vége óta esett el 3270 katonája – közöttük 2190 amerikai – Afganisztánban.

Az afgán hadsereget és rendőrséget az Egyesült Államok képezte ki gyorsított ütemben. A jelenleg 330 ezer fős afgán egységek – amelyek létszáma a tervek szerint néhány hónap múlva 352 ezerre nő – fokozatosan veszik át a területek felett az ellenőrzést Kabul és a NATO megállapodása alapján.

A tálibok – akiket tizenegy év alatt sem sikerült semlegesíteni – előszeretettel támadnak katonákra és rendőrökre. A véres gerillaharcot folytató lázadók igyekeznek csökkenteni a kormányhoz hű erők létszámát, és elriasztani a toborzásra jelentkezőket.

„Érthető" a veszteség, mert a tálibok házilagos készítésű robbanószerkezeteivel és lesből történő támadásaival szemben felkészületlen afgán erők „a jól kiképzett és felszerelt NATO-erők nyomában kullognak" Dzsáved Kohisztáni afgán elemző szerint.

A szakértő úgy véli, a következő években még több afgán rendőrt és katonát ölnek meg.

2012-ben 402 NATO-katona halt meg Afganisztánban, 2008 óta évi összesítésben a legkevesebb.