Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknamentesítő gyakorlat a Perzsa-öbölben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 8. 10:50

Aknamentesítő gyakorlatokra készülnek 41 ország hadihajói a Perzsa-öbölben a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta támogatásával – közölte május 6-án, hétfőn John W. Miller altengernagy, a flotta parancsnoka.

Az évente megrendezendő hadgyakorlatok célja, hogy „megőrizzék a nemzetközi hajózási útvonalak szabadságát". A május végéig tartó program során a résztvevők a nemzetközi tengeri kereskedelem biztonságával kapcsolatos feladatokat hajtanak végre. Idén foglalkoznak az olajszivárgások okozta válságok elhárításával, illetve az olaj- és gázkitermeléshez használt tengeri létesítmények védelmével is. A hadgyakorlat most hétfőn kezdődött, s a tényleges tengeri manőverek a jövő héttől várhatóak 35 hadihajó és 18 távirányítású tengeralattjáró részvételével.

Irán tavaly év elején – a vitatott atomprogramja körüli feszültség ismételt kiéleződése idején – több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a Perzsa-öböl bejáratát, a stratégiai fontosságú Hormuzi-szorost, amelyen keresztül bonyolódik a világpiacra irányuló tengeri kőolajszállítások jelentős része. Egy esetleges konfliktus esetén az iráni Forradalmi Gárda feladatai közé tartozik, hogy aknákat telepítsen a Hormuzi-szorosba.