Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Al-Kaida sejtet számoltak fel Szaúd-Arábiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 7. 16:37

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy szíriai és jemeni radikálisokkal is kapcsolatban álló sejtjét számolták fel a hatóságok Szaúd-Arábiában, amely ottani állami és külföldi célpontok ellen tervezett támadásokat végrehajtani – közölte május 6-án, kedden a rijádi belügyminisztérium.

A belügyminisztérium szóvivője szerint a fegyveres csoportnak 62 tagja volt, köztük 59 szaúdi mellett egy jemeni, egy pakisztáni és egy palesztin állampolgár. A terroristák a hatóságok szerint szaúdi kormánytisztviselők meggyilkolására, valamint szaúdi állami intézmények és ottani külföldi érdekeltségek elleni merényletekre készültek.

A sejt 62 tagját letartóztatták, további 44, a csoporthoz köthető embert pedig jelenleg is keresnek. A letartóztatottak közül 35-öt korábban már őrizetbe vettek hasonló gyanúval, de végül kiengedték őket.

A szaúdi belügyminisztérium szóvivője az állami tévé műsorán elmondta, hogy a hatóságok az internetes közösségi oldalakon folytatott nyomozás során jutottak a csoport nyomára. A csoport a szóvivő szerint egyebek mellett az al-Kaida jemeni és szíriai sejtjei közötti kommunikációban is közreműködött.

Szaúd-Arábiában 2003 és 2006 között – az iraki háború idején – az al-Kaida számos terrorcselekményt követett el és több tucat embert ölt meg. A rijádi hatóságok pedig attól tartanak, hogy a szíriai események kapcsán ismét terrorveszéllyel kell szembenézniük.

Az iszlám királyságban a közelmúltban különleges bíróságokat állítottak fel a terrorgyanús tevékenységekkel kapcsolatos ügyekben való ítélkezésre, és több ezer feltételezett terroristát vettek őrizetbe.