Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Algériai túszejtők: Franciaország vonuljon ki Maliból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 17. 17:50

A Maliban zajló francia katonai intervenció beszüntetését követelik az algériai túszejtők, akik több mint negyven külföldi személyt tartanak fogva szerda óta egy algériai földgázkitermelő telepen. A túszejtő akcióban január 17-én, csütörtök kora reggel még teljes volt a patthelyzet.

Egy hírhedt, korábbi al-Kaida-terrorista által vezetett, magát Mohtar Belmohtar Brigádnak nevező csoport a mauritániai Alakhbar nevű hírportálon közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban közzétett nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a túszejtés sikeres válasz volt a francia katonák Maliban kezdett „keresztes hadjáratára".

A csoport megerősítette, hogy több mint 40, „kereszteseknek" bélyegzett túszt tart fogva, köztük hét amerikait és két brit állampolgárt. Utalt arra: azért választotta Algériát az akció helyszínéül, mert az engedélyezte légtere használatát a francia katonai intervencióhoz.

Korábban egyes források azt közölték, hogy a túszejtők mintegy száz terrorista társuk szabadon bocsátását követelik az algériai börtönökből.

Az AFP francia hírügynökséggel a földgázkitermelő telepen lezajlott akció egyik szemtanúja azt közölte: az Algériában bebörtönzött iszlamistákat Észak-Maliba kell szállítani, és akkor szabadon engedik a túszokat.

A jelentések továbbra is ellentmondásosak mind a túszok számát, illetve nemzetiségét, mind pedig a túszejtők létszámát illetően. Az iszlamista fegyveresek a belügyminiszter szerint nem külföldről érkeztek, hanem Algériából származnak, és az Ain Amenásztól 40 kilométerre lévő, kelet-algériai földgázkitermelő telepet megtámadva külföldi szakemberek nagy csoportját ejtették túszul. A támadók azt állították, hogy 41 külföldi állampolgár került a fogságukba.

A korábbi hírek szerint a túszejtő egység mintegy húsztagú, vezetőjük a „félszemű" becenéven ismert Mohtar Belmohtar, aki korábban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet észak-afrikai szárnyának egyik parancsnoka volt.

A mauritániai hírügynökség csütörtökre virradóra arról számolt be, hogy az algériai biztonsági erők az esti órákban kísérletet tettek a túszok kiszabadítására, az erősen felfegyverzett iszlamisták azonban visszaverték őket. A katonákkal tűzpárbajra került sor, és a túszejtők a biztonsági erőket visszavonulásra kényszerítették. A hírügynökség azt jelentette, hogy nehéz és könnyűfegyverekkel, valamint aknavetőkkel vannak felfegyverkezve, és néhányan közülük a túszokkal fedezték magukat.

A France 24 francia televíziós állomás csütörtök hajnalban beszélt egy francia tússzal. A túsz azt állította, hogy egy aláaknázott épületben tartják fogva őket, sőt robbanóanyagot erősítettek rájuk, hogy elriasszák a biztonsági erőket a telep megrohamozásától. A televízió nem zárta ki, hogy a túsz kényszer hatása alatt nyilatkozott.

A francia túsz szerint a foglyok között brit, japán, Fülöp-szigeteki és malajziai állampolgárok vannak.

Norvégia korábban hivatalosan azt közölte, hogy 13 norvég állampolgár került a túszok fogságába. A washingtoni kormány számot nem közölt, de arról tájékoztatott, hogy a túszejtő akciónak amerikai érintettjei is vannak. Hasonló nyilatkozatot tett közzé a japán, valamint az ír kormány is. A magyar külügyminisztérium közölte: tudomása szerint magyarok nincsenek a túszok között.

Az iszlamisták szerda reggel indítottak támadást az algériai telep ellen. A legfrissebb hírek szerint az akció három halottat követelt. A Köztük volt egy francia és egy brit állampolgár. A brit férfi halálát a Sydneyben tartózkodó William Hague külügyminiszter is megerősítette.

Címkékaknavető