Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikába utazik a japán kormányfő a hónap közepén

Szöveg: honvedelem.nu / MTI |  2018. április 3. 8:49

Abe Sindzó április 17-20. között tesz látogatást az Egyesült Államokban, hogy Észak-Koreáról tárgyaljon Donald Trumppal – a kérések között szerepel az Phenjan által elrabolt japán állampolgárok ügye is.

Abe Sindzó április 2-án,  hétfőn a kormány, illetve a kormánykoalíció vezetőivel találkozva jelentette be, hogy a floridai Mar-a-Lagóba utazik, hogy kétoldalú csúcstalálkozón vitassa meg a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket, közöttük Észak-Korea problémáját. „Személyesen kérni fogom, hogy Trump elnök vesse fel a közelgő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón az elrabolt japán állampolgárok ügyét is, mely (Japán számára) fontos kérdés" – mondta a miniszterelnök. Trump novemberi tokiói látogatásán találkozott több elrabolt japán hozzátartozóival, és ígéretet tett arra, hogy együttműködik Abéval az elraboltak szabadon engedéséért.

Japán szerint 17 állampolgárát rabolta el Phenjan az 1970-es és 1980-as években. Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető várhatóan május végén találkozik minden idők első amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóján Washingtonban. Előtte Kim a tervek szerint Mun Dzse In dél-koreai elnökkel tárgyal április 27-én. Kim Dzsong Un márciusban előre be nem jelentett látogatás tett Kínában, és tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Abe megjegyezte, hogy Észak-Korea első emberének a világ vezetőivel folytatott mostani párbeszéde a nemzetközi közösség által gyakorolt „legnagyobb nyomás" eredménye, és hangsúlyozta, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Phenjanra annak érdekében, hogy konkrét lépéseket tegyen atomfegyverei leszerelése irányába.