Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítés ezredszinten

Szöveg: Snoj Péter |  2018. április 3. 7:48

Idén január elsejével megalakult az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred. Az eddig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében működő zászlóalj ezzel önálló alakulattá vált.

1599184454
Hajnal István alezredes, a szervezet parancsnoka szerint az alakulat hosszú utat járt be. Tagadhatatlan, hogy amikor 2007-ben bezárták a felderítők otthonának is tekinthető egri Dobó István laktanyát, az addigi formájában megszűnő és átalakuló MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj nagy veszteséget szenvedett el. Sok, figyelemre méltó szakmai ismerettel és tapasztalattal bíró katona ugyanis a családi kötődés és a helyben kialakított egzisztencia okán nem követte az alakulatot Debrecenbe.

1599184455
Az elmúlt tíz évben azonban a zászlóalj új erőre ébredt, új katonák érkeztek, és az alegység teljesen beilleszkedett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kötelékébe. Egyvalami azonban sosem változott. „Azáltal, hogy a zászlóalj átkerült egyik helyőrségből a másikba, maga a feladatrendszer megmaradt. Ahogy régen, úgy ma is a mi alakulatunk jelenti a Magyar Honvédség felderítőképességét akár honi, akár külföldi missziókban" – fogalmazott Hajnal István alezredes.

Ahogy eddig a zászlóaljnak, úgy az ezrednek is az elsődleges feladata, hogy a rendelkezésre álló technikai eszközökkel és humán erőforrással megfelelő mennyiségű és minőségű információt nyújtsanak a döntéshozóknak a szemben álló félről, mindezt a kellő időben biztosítva. „Ma annyival vagyunk szerencsésebb helyzetben, mint voltunk például Egerben, hogy rendelkezésünkre áll számos, a kor színvonalának megfelelő technikai eszköz, amelyekkel gyorsabban, pontosabb információkat tudunk biztosítani, mint korábban" – tette hozzá az ezredparancsnok.

A kitartó munka gyümölcse mára kézzelfogható, 2018 január elsejével ugyanis megszületett az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, amely átalakulás egyébként az egyik alappillére volt a 2016 január elsején kezdődött Magyar Honvédség Katonai Egységes Felderítő Rendszer koncepciónak. Hajnal István alezredestől azt is megtudtuk, hogy ugyanezen koncepció része volt még az is, hogy a különböző manőverzászlóaljak visszanyerjék a felderítőszakaszaikat is. A felderítők munkájának látványos felértékelődésében azonban nemcsak a 2016-ban életbe lépő rendszernek volt meghatározó szerepe. A déli határainkon megjelenő határvédelmi feladatok szintén rávilágítottak az ezred – és előtte zászlóalj – információszerző képességeinek fontosságára.

1599184455

Amikor felderítésről beszélünk, sokak számára azonnal beugranak azok a hollywoodi képek, amikor az álcafestékkel elmaszkírozott arcú, álcaruhát viselő katonák mélyen az ellenséges vonalak mögött, különböző távmérő, hő- és infravörös kamerák segítségével azonosítanak különböző célpontokat és koordinálnak légicsapásokat az ellenséges egyégekre. A csapatfelderítők és mélységi felderítők kétségtelenül veszélyes és értékes munkáján túl azonban a felderítőszakma ennél sokkal többet takar. Hajnal István alezredes büszkén emelte ki, hogy az alakulat HUMINT, vagyis harcászati hírszerző századának nemzetközi híre és elismertsége van, az alegység katonái évek óta járnak külszolgálatra, korábban például Afganisztánba, de ma is jelen vannak Koszovóban. „Megítélésünk igen magas. Szakembereink a nagyváradi NATO HUMINT Kiválósági Központban tartott tanfolyamokra nemcsak hallgatókként, de oktatókként is visszajárnak. Nemegyszer név szerint kérik egy-egy katonánkat" – tette hozzá az ezred parancsnoka. Szintén nagy elismertségnek örvend az alakulat elektronikai hadviselés százada, amelynek katonái számos misszióban teljesítettek már szolgálatot, különböző szakfeladatokat végrehajtva. Az ezred rendelkezik egy pilóta nélküli felderítő repülő századdal is, amely, ahogy a neve is elárulja, a magasból, észrevétlenül szerez létfontosságú információkat.

Az ezreddé válásnak köszönhetően az alakulat létszáma a duplájára emelkedett a korábbi zászlóaljéhoz képest, amelyet az elkövetkezendő évek során fokozatosan kívánnak feltölteni. Természetesen mindig várják a felderítőszakma iránt érdeklődőket. Mint megtudtuk, nemcsak azokat a katonákat, akik már eddig is a Magyar Honvédség kötelékében szolgáltak, hanem olyan lelkes fiatalokat is, akik még csak most ismerkednek a katonai hivatás és életpálya lehetőségeivel.

1599184455

A kérdésre, hogy mi teszi a jó felderítőkatonát, avagy mi szükséges a sikeres jelentkezéshez, Hajnal István alezredes azt felelte, hogy mindenképpen előnyt jelent az informatikai és műszaki eszközök iránti érdeklődés és affinitás, hiszen a szakemberek ma már számtalan modern technikai felszereléssel dolgoznak. Mindemellett rendkívül fontos a jó erőnlét és egy jó adag elszántság, kitartás is, hiszen az alakulatnál nem ritkák az ejtőernyős és búvár feladatvégrehajtások sem. Az angol nyelv ismerete szintén követelmény, ugyanis a nemzetközi gyakorlatokon és missziókban szolgáló katonák számára elengedhetetlen, hogy a megszerzett információt át tudják venni és tovább tudják adni a nemzetközi környezetben is.

A felderítő katonák alakulatának ezreddé válása április 19-én válik teljessé, amikor Hajnal István alezredes is ünnepélyes keretek között átveheti majd az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred hivatalos csapatzászlóját.

1599184455

Fotó: a szerző felvételei