Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kiképzőket lőtt le egy jordániai rendőr

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 10. 14:51

Agyonlőtt egy jordániai rendőr két amerikai kiképzőtisztet és egy dél-afrikai civilt november 9-én, hétfőn a biztonsági erők kiképzésére szolgáló egyik intézményben, Ammánban. Két további amerikai és négy jordániai személy megsebesült – közölte Mohammed Momani kormányszóvivő a Petra jordániai hírügynökséggel. A merénylőt lelőtték.

A sebesültek egyike a kormányszóvivő szerint kritikus állapotban van. A súlyos incidens a főváros keleti részén lévő létesítményben történt, ahol iraki és palesztin biztonságiakat képeznek ki. Jordániában több száz amerikai kiképzőtiszt dolgozik az ország védelmének erősítését célzó katonai program keretében.

Az elkövető indítéka egyenlőre nem ismert.

Momani a férfit „támadónak" nevezte, aki „bűncselekményt" követett el, de nem közölt adatokat arról, hogy a hatóságok az incidenst terrortámadásnak minősítik-e, szavai szerint vizsgálják a bűncselekmény hátterében lévő lehetséges indítékokat.

A jordániai hadsereg egy névtelenséget kérő forrása szerint az elkövető a rendőrség századosa volt, aki kiképzőként dolgozott az intézményben. A családos férfi személyazonosságát a hatóságok nem közölték.

Tavaly a Nyugat-barát közel-keleti királyság a szélsőségesek – köztük az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet – elleni küzdelem egyik élharcosává lépett elő. Az IÁ a Jordániával határos Szíria és Irak nagy kiterjedésű területeit ellenőrzi, ami miatt mindig is félő volt, hogy a dzsihadisták megtorló támadásokat hajthatnak végre a királyság területén.

Az Egyesült Államok jordániai nagykövetsége szerint a helyi hatóságok „teljes támogatásukat ajánlották fel" az incidens kivizsgálásához.

Afganisztánban már korábban is támadtak meg amerikai csapatokat a helyi rendőrség vagy a hadsereg egységei, ellenben a Közel-Keleten az ilyen támadások ritkának számítanak.