Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai költségvetési vita – Obama aláírta a hadsereg finanszírozását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 1. 18:13

Rendeletet írt alá Barack Obama amerikai elnök szeptember 30-án, hétfőn este arról, hogy a hadsereg finanszírozását abban az esetben is biztosítani kell, ha a kongresszusban nem születik megállapodás az ideiglenes költségvetési jogszabályról, így a kormányzat részlegesen fizetésképtelenné válik.

Az elnök intézkedését washingtoni idő szerint nem sokkal éjfél előtt jelentették be. Ez az időpont számított határidőnek a törvényhozói költségvetési vita megoldására.

A határidő lejárta előtt a republikánus képviselők tárgyalási ajánlatot tettek a demokratikus többségű szenátusnak. A szenátus többségi demokratáinak vezetője, Harry Reid azonban visszautasította az ajánlatot, így szinte bizonyossá vált, hogy az új pénzügyi évet csődhelyzetben kezdi a kormányzat.

A vezető pártok vitájának középpontjáéban Obama elnök egészségügyi reformja áll. A republikánus ellenzék azt szeretné elérni, hogy csökkentsék a számos elemében kedden életbe lépő reformra jutó összegeket, ezt azonban a demokraták és maga Obama elnök nem fogadták el.

Obama hétfőn napközben már jelezte, hogy ha a fizetésképtelenség bekövetkezik is, a nemzetbiztonság és a közrend fenntartását garantálják, és a lakosságnak nem kell tartania a társadalombiztosítási kifizetések szünetelésétől sem.