Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kommandósok is meghaltak a bengázi támadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 14. 16:10

Az amerikai haditengerészet két volt kommandósa is meghalt az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni keddi támadásban – közölte az amerikai külügyminiszter.

Hillary Clinton a terrorcselekmény után két nappal, helyi idő szerint szeptember 13-án, csütörtökön fedte fel mind a négy áldozat kilétét. Eddig csak olyan információk jutottak el a nyilvánossághoz, hogy a konzulátus elleni támadásban Chris Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete, Sean Smith, a külügyminisztérium információs hivatalának egyik alkalmazottja, illetve a külképviselet két, meg nem nevezett munkatársa halt meg.

Hillary Clinton most nyilvánosságra hozta, hogy a halottak között van Tyron Woods és Glen Doherty, a haditengerészet SEALS nevű osztagának két korábbi, tapasztalt kommandósa is, aki megjárta Irakot és Afganisztánt is. A külügyminiszter nem részletezte, hogy milyen minőségben teljesítettek szolgálatot a külképviseletnél, de sejteni lehet, hogy biztonsági feladatokat láttak el.

A SEALS (a rövidítés a Sea, Air an Land, vagyis tenger, levegő és föld szavakból ered) az amerikai haditengerészet különleges csapata. A legkeményebb feltételek között kiképzett katonákról van szó, akik a legvakmerőbb titkos akciók végrehajtásával váltak ismertté. Az elitegység tagjai tucatnyi titkos hadműveletet hajtottak végre az elmúlt években az al-Kaida terrorhálózat és más iszlamista csoportok ellen Pakisztánban. Tavaly májusban ugyancsak ennek az osztagnak a kommandósai végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével.