Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai segítséggel tudták elkapni Salah Abdeslamot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 24. 13:36

A belga hatóságoknak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) segítségével sikerült elfogniuk Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett fő szervezőjét – közölte augusztus 22-én, hétfőn a BuzzFeed News hírportál két, az ügyet jól ismerő tisztségviselőre hivatkozva.

A portál jelentése szerint a belga szervek négy hónapnyi hiábavaló nyomozás után fordultak a jelhírszerzésre szakosodott amerikai ügynökséghez, hogy az segítsen a Chakib Akrouh nevű terrorista március eleji temetésén részt vevő vendégek telefonhívásai során automatikusan keletkezett, úgynevezett metaadatok elemzésében.

Akrouh a Párizsban november 13-án elkövetett támadásokat követően öt nappal, a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosában tartott rendőrségi rajtaütésben halt meg, derekán egy robbanóövvel. A férfi tagja volt az úgynevezett teraszkommandónak, amely 39 embert ölt meg párizsi kávéházak és bárok teraszain.

„Felhívtuk az amerikaiakat a temetés előtt. Miként Edward Snowden oly segítőkészen elmagyarázta mindenkinek, az NSA a legjobb a jelhírszerzésben" – közölte egy névtelenséget kérő belga illetékes a hírportállal.

Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Ügynökség segített „megszerezni minden információt a jelen lévő telefonok mindegyikéből".

„Egy férfi a telefonjával kamerázott a temetésen, ami arra utalt, hogy ezt a fájlt is el fogja küldeni valakinek" – tette hozzá.

A cikk szerint a temetésen gyűjtött információk jelentették az áttörést a nyomozásban. Abdeslamot végül március 18-án fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, mindössze néhány száz méterre szülei házától.

Az NSA egyelőre nem kommentálta a BuzzFeed jelentését.

Szakértők szerint ugyan a belga szolgálatok is képesek mobiltelefonok lehallgatására és lokalizálására, az NSA fejlett technológiája azonban sokkal gyorsabb és hatékonyabb cselekvést tesz lehetővé.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett tavaly novemberi merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.