Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török harckocsik lépték át a szíriai határt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 24. 11:20

Török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén – jelentette szerdán az NTV török hírtelevízió.

Az értesülések szerint a mintegy 20 tank egyelőre egy kilométernyire hatolt be Szíria területére.
Egyes – meg nem erősített – sajtóinformációk szerint harckocsik mellett a török szárazföldi erők különleges egysége is csatlakozott az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadművelethez, ők egyebek között egy aknamentes “folyosó" kialakításában segítenek.
A török művelethez a terepen olyan szíriai ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak, amelyek Ankara támogatását élvezik a szíriai belháborúban.

A török hatóságok biztonsági célból ideiglenesen kitelepítették a szíriai határ mentén fekvő Karkamis város és hat környező falu lakosságát, mielőtt szerda hajnalban tüzérségi és légi támadás indult volna az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen az észak-szíriai Dzserablúsz körzetében – jelentette be kedden Efkan Ala belügyminiszter Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjúban.
A hadművelet az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezést kapta.
Ala hangsúlyozta: Törökország nem nézi tétlenül, hogy terrorszervezetek veszélyeztetik a területét. Kedden 9, Dzserablúszból indított aknagránát csapódott Karkamisba, az egyik az önkormányzat épületének kertjébe zuhant.

A török rendőrség terrorelhárító egysége razziát indított szerda hajnalban Isztambulban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagjai ellen – jelentette a Dogan hírügynökség. A beszámoló szerint a rendőrségi műveletet megelőzően számos gyanúsított ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Annyit tudni lehet, hogy a terrorelhárítás a metropolisz ázsiai oldalán lévő Pendik kerületben is lecsapott egy helyszínen. Törökország mindeközben az észak-szíriai Dzserablúsz körzetében is fellép a dzsihadisták ellen a török–szíriai határ biztonságának szavatolása érdekében: hajnal óta intenzív tüzérségi támadással sújtja az IÁ állásait a település környékén. Efkan Ala török belügyminiszter szerdán azt mondta: Törökország arra számít, hogy a dzserablúszi művelettel gyorsan elhárítja az Iszlám Állam által jelentett fenyegetést.

Efkan Ala hangsúlyozta: Törökország nem fogja hagyni, hogy szélsőséges fegyveres csoportok fenyegessék az országot. Hozzátette: az is látható ugyanakkor, hogy nem csak az Iszlám Állam jelent veszélyt, hanem más terrorszervezetek is.