Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ártatlanok tucatjai haltak meg egy szíriai légitámadásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 17. 11:29

Legalább 32 civil esett áldozatul az elmúlt két nap során Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő Bukamal város és Akajirsi település ellen végrehajtott légi csapásoknak – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet május 15-én, hétfőn. Közben az egyik damaszkuszi elővárost teljesen birtokba vették a kormányerők, miután a megkötött megállapodás értelmében az utolsó felkelő is elhagyta Kabúnt.

A javarészben dzsihadisták ellenőrizte kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány helyi aktivistái szerint az Egyesült Államok vezette koalíció harci repülőgépei mértek csapásokat egy bukamali mecsetre és a környező házakra. Omar Abu Laila, a Deir-ez-Zór 24 nevű aktivistacsoport tagja elmondta: a légitámadás legalább 20 civil életét követelte, és 15 lakás semmisült meg.

Az OSDH ugyanakkor úgy tudja: legkevesebb 23 polgári személy halt meg és rajtuk kívül iszlamisták is életüket vesztették. Az OSDH szerint Akajirsiben 12 nő esett áldozatul a légicsapásoknak, míg egy aktivistaszervezet 22 halottról számolt be. A település a terrorszervezet szíriai fellegvárától, Rakkától 16 kilométerre található.

A szíriai állami televízió hétfőn jelentette, hogy sikerült befejezni Damaszkusz északkeleti negyedének az evakuálását. Az OSDH úgy tudja: a nap folyamán több száz ellenzéki fegyveres hagyta el a kerületet. A damaszkuszi tartományi kormányzó hozzáfűzte: Kabúnban „nincsenek többé szélsőségesek". A szíriai kormány és képviselői minden felkelőt terroristának tekintenek.

A szíriai rezsim és a felkelők között létrejött megállapodás értelmében a lázadó fegyvereseket Damaszkusztól keletre fekvő területekre, vagy az északnyugati fekvésű Idlíb tartományba szállítják. Vasárnap a szíriai állami média szerint több mint 2000 felkelő és családtagjaik hagyhatták el Kabúnt.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja hétfőn egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának képviselői és a szíriai ellenzék között folytatott genfi béketárgyalások komolyak.

Megerősítette: a rezsim delegációja „azért van itt, hogy dolgozzon" a szíriai válság politikai rendezését szolgáló tanácskozások május 16-án induló, négynapos újabb fordulóján, amelyen a küldöttségek várhatóan ismét nem közvetlenül tárgyalnak majd egymással. Mistura felkérte a sajtó képviselőit, hogy az „szakmaiság légkörének" megőrzése érdekében korlátozzák tudósítási tevékenységüket.

A világszervezet diplomatája elutasította, hogy kommentálja Aszadnak az ONT fehérorosz tv-csatornának adott csütörtöki interjúját, amelyben a damaszkuszi rezsim vezetője puszta látványosságnak nevezte a genfi tárgyalásokat. A szíriai elnök szerint az egyeztetéseknek semmi kézzelfogható eredménye sincs, és „mindössze a sajtó képviselőinek találkozójául szolgál".