Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad: megérkezett az Sz-300-as rakéták első szállítmánya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 31. 10:50

Megérkezett az Sz-300-as orosz légvédelmi rakéták első szállítmánya Szíriába, a rendszer többi része is hamarosan megérkezik – közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök, akit május 30-án, csütörtökön idézett a helyi hírügynökség.

A politikus a vele szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tévécsatornájának, az al-Manárnak nyilatkozott. Az interjú teljes terjedelemben csütörtök este került adásba.

Oroszország korábban közölte, hogy a nyugati ellenvetések ellenére leszállítja a légvédelmi rendszert a damaszkuszi kormánynak, mert szerinte ez segítené stabilizálni a regionális erőegyensúlyt. Az Egyesült Államok, Franciaország és Izrael viszont arra szólította fel Moszkvát, hogy állítsa le a légvédelmi rakétarendszer szállítását.

Oroszország azt követően vált még hajlíthatatlanabbá a kérdésben, hogy az Európai Unió (EU) a héten feloldotta a Szíriára vonatkozó fegyverszállítási tilalmát, megnyitva annak lehetőségét, hogy felfegyverezze a szíriai elnök megbuktatására törekvő felkelőket.

A szíriai polgárháborúban eddig több mint 80 ezer ember halt meg, azóta, hogy több mint két évvel ezelőtt békés tiltakozások kezdődtek a négy évtizede hatalmon lévő Aszad-család ellen. Az elnök erőit támogatja a Hezbollah síita szervezet, míg a felkelők megsegítésére szunnita iszlamisták érkeznek külföldről.

Moszkva szerint az EU fegyverszállítási embargójának feloldása csak bonyolultabbá teszi azokat az amerikai-orosz erőfeszítéseket, amelyek célja nemzetközi konferencia megrendezése a szíriai kormány és a felkelők részvételével. Izraeli és amerikai tisztviselők szerint az Sz-300-asok képesek mélyen behatolni az izraeli állam légterébe, s veszélyeztethetik a tel-avivi nemzetközi repülőtér feletti légi közlekedést is.