Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad továbbra sem hajlandó „megadni magát”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 20. 17:08

Bassár el-Aszad szíriai elnök az Interfax orosz hírügynökség szerint arra figyelmeztetett január 19-én vasárnap, hogy nem szándékozik távozni a hatalomból, mint ellenfelei akarják. A szíriai állami tv szerint az államfő szavait nem pontosan adták vissza.

„Ha meg akartuk volna adni magunkat, megtettük volna a legelején – idézte az Interfax Aszadot, aki orosz parlamenti küldöttséget fogadott Damaszkuszban. – Mi vagyunk hazánk őrzői. Egyedül a szíriai nép dönthet arról, ki vehet részt a választásokon." Az államfő szerint a hatalom feladása nem lehet tárgyalási alap – írta az Interfax.

A szíriai állami média „pontatlannak" nevezte az orosz hírügynökség tudósítását, de ezt nem fejtették ki bővebben. A televízió megjegyezte, hogy Aszad „nem adott interjút a hírügynökségnek" – igaz, az Interfax ezt nem is állította. A damaszkuszi elnöki hivatal sajtószolgálatának közleménye szerint „a hírügynökség által Bassár el-Aszad elnök megjegyzéseiként kiadottak hamisak".

A szíriai ellenzék legfőbb ereje, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ernyőszervezet szombaton Isztambulban bejelentette, hogy részt vesz a szerdán kezdődő svájci békeértekezleten. Most először három felkelőcsoport is jelezte, hogy részt akar venni a Genf-2 néven emlegetett, de a közeli Montreux-ben tartandó tanácskozáson. Az Interfax által Aszadnak tulajdonított kijelentések aláhúzzák a nézetkülönbségeket az értekezlet majdani résztvevői között.