Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afganisztáni biztonsági helyzetről is tárgyalt Joe Biden Indiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 24. 20:57

Afganisztán biztonsági helyzetéről is tárgyalt július 23-án, kedden Újdelhiben Joe Biden amerikai alelnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő – értesült a Press Trust of India (PTI) hírügynökség.

Indiában hivatalos látogatás keretében harminc éve nem fordult meg amerikai alelnök.

Joe Biden hétfőn érkezett az ázsiai országba néhány héttel azután, hogy ott megbeszélést folytatott John Kerry amerikai külügyminiszter is. A két magas rangú politikus indiai útja Washington azon törekvésére világít rá, hogy az Egyesült Államok javítani akarja Indiával való kapcsolatát az – ázsiai-csendes-óceáni térséget előtérbe helyező – külpolitikai irányváltás jegyében.

Biden négynapos látogatásának célja egyúttal a szeptemberben esedékes washingtoni csúcstalálkozó előkészítése Barack Obama amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő között.

A felek a több mint egyórás találkozón beszéltek a két ország által 2008-ban ratifikált polgári célú nukleáris egyezmény megvalósulása előtt álló akadályokról is.

A legfontosabb napirendi pontok között szerepelt az afganisztáni biztonsági helyzet. Újdelhi attól tart, hogy a nemzetközi harcoló egységek 2014-es kivonulását követően a tálib uralom visszatér Afganisztánba. Washington eközben egyre inkább partnerként tekint Indiára Afganisztán fejlesztése terén, és azt szeretné, ha Újdelhi aktívabb szerepet játszana az afgán biztonsági erők kiképzésében. India eddig 2 milliárd dollár (a dollárt kedden 223,40 forinton jegyezték) értékben nyújtott segítséget a háború sújtotta országnak.

Biden a nap folyamán megbeszélést folytatott még hivatali kollégájával, Hamid Anszarival, valamint Pranab Mukherdzsi indiai államfővel és az indiai ellenzék egyik tagjával is. Az amerikai alelnök este a tiszteletére rendezett vacsorán vesz részt, majd India pénzügyi fővárosába, Mumbaiba utazik tovább.