Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afganisztáni elnök szerint rosszkor ölték meg a tálib parancsnokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 5. 10:43

Az afganisztáni elnök szerint rosszkor oltották ki Hakimulla Mehszúd pakisztáni tálib parancsok életét pilóta nélküli amerikai repülőgépek.

Mint Hamid Karzai közleményében november 4-én, hétfőn fogalmazott, a Mehszúd elleni dróntámadás „rossz időben történt". Karzai reményét fejezte ki, hogy ez nem lesz hatással a békefolyamatra. Az afganisztáni elnök az országban tartózkodó amerikai kongresszusi delegációhoz címezte közleményét.

Mehszúd pénteken halt meg amerikai dróntámadásban a Pakisztánhoz tartozó észak-vazirisztáni törzsi területen.

Az eset egy nappal az után történt, hogy az iszlámábádi kormány tárgyalásokat kezdett a tálibokkal. Ezért, noha Mehszúd halála jelentős csapás a pakisztáni tálib szélsőségesekre, egyes vélemények szerint Iszlámábád számára kedvezőtlen időpontban történt.

Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán szerepét kulcsfontosságúnak tartják abból a szempontból, hogy Afganisztán ne sodródjon ismét polgárháborúba azután, hogy jövőre kivonulnak területéről a NATO-erők.

Mehszúdot a világ egyik legveszélyesebb terroristájaként tartották számon az amerikai hatóságok. 2009-ben vette át a pakisztáni tálibok, a Tehrik-e Taliban (TTP) vezetését. Vezérletével a tálibok az ország törzsi területein felkelést folytattak a kormány ellen, terrorakciók sorozatát követve el.