Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Afrikai Unió a dél-szudáni konfliktus mielőbbi megoldását sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 15. 17:05

Az Afrikai Unió (AU) újfent a dél-szudáni konfliktus „gyors és békés” megoldását sürgette január 14-ei, keddi közleményében, és arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy „azonnal” vessenek véget az ellenségeskedésnek.

Nkosazana Dlamini Zuma, az AU elnöke „mély aggodalmát" fejezte ki a Dél-Szudánt továbbra is sújtó „erőszak és fosztogatások" miatt, amelyek nemcsak a folyamatban lévő béketárgyalásokat veszélyeztetik, hanem a humanitárius segítségnyújtást is. Dlamini Zuma ugyanakkor reménykeltőnek nevezte a dél-szudáni kormány és a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) felkelői között Etiópiában zajló megbeszéléseket.

A közleményben az AU elnöke egyebek mellett arra kérte a szemben álló feleket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a konfliktusban érintett dél-szudáni lakosság hozzáférhessen a humanitárius segítséghez.

A Szudántól 2011 júliusában különvált Dél-Szudánban december közepe óta folynak az összecsapások, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vádolja Kiir elnököt, hogy politikai ellenlábasait akarja eltávolítani. A konfliktusban eddig ezrek haltak meg és tízezrek menekültek el otthonukból.

A két tábor képviselői január elején kezdték meg a béketárgyalásokat az etióp fővárosban, Addisz-Abebában a hat kelet-afrikai államot tömörítő Regionális Kormányközi Fejlesztési Szervezet támogatásával.