Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Afrikai Unió két hónapot ad a hadseregnek, hogy átadja a hatalmat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. május 2. 14:26

Két hónapot ad az Afrikai Unió a szudáni hadseregnek, hogy civilekből álló kormánynak adja át a hatalmat – derül ki a szervezet május 1-jei, szerdai közleményéből.

Kommünikéjében az unió mélységes sajnálattal nyugtázza, hogy az átmeneti katonai tanács az áprilisban szabott 15 napos határidőre nem adta át a civileknek az ország irányítását. A hatvannapos határidő az utolsó haladék a szudáni katonaságnak, hogy félreálljon, és civileknek adja át az ország vezetését – írta a szervezet. Az AU felhívja a figyelmet, hogy szankciós eszköztárának minden eszközét kész bevetni azok ellen, akik bármilyen módon fenyegetik a szudáni helyzet megoldását.

A közlemény méltatja ugyan a „fokozatos fejlődést", hogy a hatalmat gyakorló hadsereg párbeszédet folytat a tiltakozó civilekkel az átmenet módozatairól. Az AU ezzel kapcsolatban a dialógus folytatását szorgalmazza, hogy mielőbb civil irányítású kormányzat állhasson fel Kartúmban. Az unió felszólította a szudáni feleket, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, és tartózkodjanak minden olyan nyilatkozattól és lépéstől, amely veszélybe sodorhatja a kialakult krízis megoldására irányuló erőfeszítéseket.

A szudáni hadsereg áprilisban távolította el az ország éléről a Szudánt 30 éven át irányító Omar el-Besír államfőt. Az országot azóta az úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja. A hónapokon át Besír távozását követelő tiltakozók viszont nem elégedettek azzal, hogy az ország élére az általuk diktátornak tartott Besír helyett katonák kerülnek, és azt akarják, hogy a katonaság mondjon le a hatalomról, és civilek által irányított kormány vezesse Szudánt. Besír eltávolításakor a katonák azt ígérték, hogy két éven belül választásokat tartanak.