Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az aleppói fegyveresek elutasítják a szíriai ellenzéki koalíciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 20. 7:49

Elutasítják a közelmúltban megalakult ellenzéki koalíciót az Aleppónál harcoló legerősebb fegyveres szervezetek Szíriában. Egy november 19-én, hétfőn közzétett videoüzenet szerint a Liva at-Tauhíd és az an-Noszra Front szervezetek – 12 további csoporttal együtt – összeesküvésnek tartják a szövetkezést.

„Nem fogadunk el semmilyen olyan tervet, legyen az koalíció vagy tanács, amelyet kívülről erőltetnek ránk" – áll a felvételen felolvasott nyilatkozatban.

Szíriában az ellenzéki szervezetek bő egy hete írtak alá előzetes megállapodást arról, hogy új koalícióba tömörülnek, amelyet az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciójának neveznek el.

A hétfői elutasítók valamennyien a Szíria északi területét jelentős részben ellenőrző felkelőcsoportok közé tartoznak.

Közülük az an-Noszra Front a szíriai rezsim elleni több merényletet vállalt már magára. A legnagyobbak közé tartozik a Liva at-Tauhíd és a Katáeb Ahrár Sám nevű szervezet is.

Az interneten terjesztett felvétel tanúsága szerint a két vezető szervezet és a többi aláíró egyetért abban is, hogy Szíriában iszlám államot kell kiépíteni.

A videón mintegy 30 férfi látható, akik egy asztalt ülnek körül. A nyilatkozó előtt, az asztalon az iszlám szent könyve, a Korán feküdt. A felvétel végén egy másik jelenlévő arról beszél, hogy „a Korán legyen az alkotmány".