Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai külügyminiszter az afganisztáni helyzetről egyeztetett a NATO főtitkárával Brüsszelben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. szeptember 4. 10:49

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az afganisztáni helyzetről, azon belül is a tálibokkal tervezett megállapodásról egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral szeptember 3-án, kedden Brüsszelben.

Stoltenberg azt írta a Twitteren, hogy az észak-atlanti szövetség pártolja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket, illetve továbbra is támogatni fogja az afgán biztonsági erőket. Névtelenséget kérő források szerint más aktuális biztonságpolitikai ügyekről, valamint az európai szövetségesek védelmi kiadásainak növeléséről is tárgyaltak.

Mike Pompeo előző nap érkezett kétnapos látogatásra Brüsszelbe, amelynek során az új európai uniós vezetőkkel is megbeszélést folytatott: az Európai Bizottság és az Európai Tanács következő elnökével, Ursula von der Leyennel és Charles Michellel, Josep Borrell leendő EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, illetve David Sassolival, az Európai Parlament elnökével. Ezekről a tárgyalásokról nem szivárogtak ki részletek, a Politico hírportál ugyanakkor arról írt, hogy az amerikai külügyminiszter enyhíteni kívánja a jelenlegi feszültséget az Európai Unióval, ezt jelképezheti, hogy az intézmények mostani vezetőivel nem találkozott.

Gordon Sondland, az Egyesült Államok brüsszeli EU-s nagykövete elmondta, hogy rendkívül pozitív hozzáállást tapasztal az európai-amerikai viszonnyal kapcsolatban mind a négy leendő uniós vezető részéről. Mint kiemelte, Pompeo egyeztetésein nem volt meghatározott napirend, de valószínűleg szó esett kereskedelempolitikai kérdésekről, az iráni helyzetről, Kínáról és az ötödik generációs mobiltávközlési hálózatok (5G) biztonságáról is.

„Talán ideje új lapot kezdeni, és megtalálni, hol juthatunk közös nevezőre. Szeretnénk újraindítani a kapcsolatot, s remélem, ezek a találkozók ezt elősegítik" – mondta a diplomata a Politicónak.