Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy | Fotó: dr. Toperczer István alezredes, Éles Gergely főtörzsőrmester |  2019. szeptember 4. 9:35

Szeptember 2-án véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója (Baltic Air Policing – BAP). Az egy nappal később, a litvániai Siauliai repülőbázison megtartott átadás-átvételi ceremónián részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

1596067511

Május 1. és szeptember 2. között a Magyar Honvédség látta el a balti légtérrendészeti feladatokat. Mint ismert: Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében, a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének biztonságát, négyhónapos váltásokban. A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai, Siauliai repülőbázison települve a BAP 50. váltásaként, 2015 után immár második alkalommal vett részt a küldetésben. A magyar Gripeneket 50 alkalommal riasztották, a magyar pilóták négy hónap alatt összesen 534 órát töltöttek a levegőben.

A litvániai Siauliai repülőbázison szeptember 3-án megtartott átadás-átvételi ceremónián Vytautas Umbrasas, litván védelmi miniszterhelyettes beszédében úgy fogalmazott: a Baltikum légterének védelme a NATO szövetséges tagországok közötti hatékony együttműködés egyik legjobb példája.

A miniszterhelyettes a szolgálat befejezése alkalmából emléktárgyat adott át a magyar és spanyol kontingens parancsnokainak.

1596067511

Az ünnepségen Jeffrey Lee Harrigian vezérezredes, a NATO Szövetséges Légi Parancsnokság közelmúltban kinevezett parancsnoka méltatta a magyar, spanyol valamint az észtországi Amari repülőbázison települt brit kontingens eredményeit, majd sok sikert kívánt a balti légtérrendészeti feladatot átvevő belga valamint a légtérvédelmet segítő dán kontingensnek.

Ezt követően Dainius Guzas ezredes, a litván légierő parancsnoka adott át kitüntetéseket a magyar és spanyol kontingensek katonáinak.

Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében hangsúlyozta: a Magyar Honvédség második sikeres szerepvállalása a balti légtérrendészeti feladatban bizonyítja Magyarország NATO iránti elkötelezettségét és szövetségesi szolidaritását. Hozzátette: a balti térség biztonsága úgy a NATO, mint egész Európa közös érdeke.

1596067511

Ugrik Csaba dandártábornok a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység parancsnoka összegezte tapasztalatait, megköszönte a befogadó litván fél támogatását, valamint a spanyol légierő közreműködését, ami hozzájárult a feladat sikeréhez és kölcsönösen előnyös volt minden résztvevő számára.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség légierő haderőnemi szemlélője, Szalavári Lajos alezredes, Magyarország Litvániába akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséja, valamint Csernovitz Erik első beosztott, litvániai magyar konzul is.

Az átadás-átvételi ceremóniát a magyar JAS-39 Gripen és a belga F-16 típusú vadászgépek díszelgő repülése zárta.

GALÉRIA