Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírkutatás a Békés megyei Gyomaendrődön

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2019. szeptember 4. 12:03

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságának munkatársai – bejelentés alapján – exhumálást végeztek a Békés megyei Gyomaendrődön található, használaton kívüli református temetőben.

1596067518

A feltárási munkát helyszínbejárás és levéltári kutatómunka előzte meg. A megvizsgált források alapján a temetőben hét hősi halott magyar katonát helyeztek közös tömegsírba, akik közül hat neve ismert, egy katona pedig ismeretlen.

1596067519

Az aljnövényzettel sűrűn benőtt, gondozatlan területen három, még meglévő sírjel segített beazonosítani a tömegsír helyét. Az azonosító feltárást augusztus 28-29-én végezték a hadisírgondozó szakemberek. A terepi munkát könnyítette, hogy a helyi református egyházközség dolgozói eltávolították az aljnövényzetet, azonban a száraz, agyagos talaj miatt a kutatóárok kiásása munkagép segítségével történt meg.

1596067519

A munkálatok során az intézmény dolgozói – a forrásokkal összhangban – hét katona maradványait tárták fel. A kutatóárokból kiemelt felszerelési tárgyak – köztük egy igen rossz állapotban lévő magyar azonossági jegytok, amely személyazonosság megállapítására már nem volt alkalmas – vizsgálata alapján a tömegsírban a Magyar Királyi Honvédség hősi halottai nyugodtak.

1596067519

A maradványokat a helyszínről elszállították, újratemetésükről Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság gondoskodik.