Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Amnesty International civilek megölésével vádolja a szír rezsimet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 17. 23:07

Azzal vádolta meg az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a szíriai rezsimet március 17-én kedden, hogy tavaly novemberben, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő Rakka elleni légicsapások során szándékosan polgári célpontokat választott, és a támadásokban összesen 115 civilt megölt.

A szervezet közel-keleti igazgatója, Philip Luther szerint a csapások egy része háborús bűnnek minősülhet.

Az Amnesty International azokról a csapásokról készített jelentést, amelyet Bassár el-Aszad elnök kormányhadseregének harci gépei november 11. és 29. között hajtottak végre az Eufrátesz menti észak-szíriai városban. Megállapította, hogy több csapásnak a közelében sem volt katonai célpont, viszont volt számos polgári használatú létesítmény, például egy mecset és egy piac.

A halálos áldozatok között 14 gyermek is van.

Az Iszlám Állam megszállta Szíria és Irak egy részét, ahol kalifátust kiáltott ki, és a fővárosnak Rakkát tekinti.

A szíriai kormány azt hangoztatta, hogy a szóban forgó légicsapások az Iszlám Állam létesítményei és tagjai ellen irányultak.

Az Amnesty International szerint azonban „az IÁ tagjainak puszta jelenléte nem hatalmazza fel a szíriai erőket arra, hogy szőnyegbombázzák az övezetet".

Az említett mecsetet például a pénteki ima idején támadták meg, amikor pedig hagyományosan tele van civil hívőkkel.

Luther úgy fogalmazott, hogy a kormányerők már nem először igyekeznek büntetni a civil lakosságot olyan térségekben, ahol ellenzéki fegyveres csoportok találhatók.

A négy éve zajló szíriai belháborúnak már több mint 215 ezer halottja van, és 10 milliónál többen kényszerültek elhagyni otthonukat.