Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea óva intette védelmi politikájának befolyásolásától Kínát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 17. 23:59

Dél-Korea március 17-én, kedden felszólította a „szomszédos országokat”, hogy ne próbálják befolyásolni védelmi politikáját, miután előző nap a Szöulba látogató kínai külügyi államtitkár kikelt egy amerikai rakétavédelmi rendszer tervezett dél-koreai telepítése ellen.

„Egy szomszédos országnak lehet a saját álláspontja a rakétarendszer telepítéséről, de nem szabadna megpróbálnia befolyásolni védelmi politikánkat" – mondta Kim Min Szok, a szöuli védelmi minisztérium szóvivője egy sajtóértekezleten. Közölte: Dél-Korea maga fog dönteni a rendszer esetleges telepítéséről.

Az előző nap Liu Csien-csao kínai külügyi államtitkár szöuli látogatása során azt mondta, Szöulnak „figyelembe kellene vennie Kína aggodalmait és érdekeit" a rendszer telepítéséről való döntéskor. A dél-koreai szóvivő bár név szerint nem említette Kínát, megfigyelők szerint egyértelműen Pekingnek szólt a szöuli üzenet.

Kedden a Szöulban tartózkodó Daniel Russell amerikai külügyi államtitkár-helyettes azt mondta, „furcsának" találja, hogy „egy harmadik ország" felszólal az egyenlőre csak a tervezőasztalon létező rendszer ellen.

Kína már számos alkalommal bírálta, hogy az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakéták nagy magasságban (az atmoszférán kívül) való elfogására képes földi telepítésű mobil hadszíntéri rakétavédelmi rendszert (THAAD) akar Dél-Koreába telepíteni. Kína álláspontja szerint a rakétavédelmi rendszer telepítése a térségben „nem segítené elő a stabilitás és a régiót jellemző stratégiai egyensúly fenntartását".

Dél-Korea elsősorban az észak-koreai kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták elleni védekezés okán fontolgatja a rendszer telepítésének engedélyezését.

Szintén kedden szöuli és tokiói diplomáciai források megerősítették, hogy a héten három év után először találkozik majd Kína, Japán és Dél-Korea külügyminisztere. A szombaton tartandó egyeztetés célja, hogy „felújítsák az együttműködés kereteit", miután Abe Sindzó konzervatív japán miniszterelnök 2012-es hatalomra jutása óta megromlottak Tokió kapcsolatai két szomszédjával.