Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az as-Shabaab fontos parancsnokával végeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 19. 22:23

Kenyai biztonsági erők légicsapásokat mértek Dél-Szomáliában az as-Shabaab szomáliai terrorszervezet egyik táborára, és megölték az Abdirahim Mohamed Warsame néven is ismert Mahad Karatét, a terrorcsoport második legfontosabb parancsnokát, hírszerzésének főnökét – közölte február 18-án, csütörtökön a kenyai belügyminisztérium Twitter-oldalán.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma tavaly hivatalosan is terroristának nyilvánította Karatét, az as-Shabaab hírszerzéssel foglalkozó szárnya, az Amniyat vezetőjét, és fejére ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

A belügyi tárca közlése szerint a kenyai erők további tíz magas rangú iszlamistával és az as-Shabaab negyvenkét, toborzással foglalkozó tagjával végeztek a terrorcsoport Buale és Sukow között fekvő táborára mért, február nyolcadikán végrehajtott támadás során. Az információt független források nem erősítették meg. A szomáliai biztonsági forrásokat meglepte a kenyai bejelentés.

Az Amniyat felelős a kenyai Garissa Egyetem ellen tavaly áprilisban elkövetett, 148 ember életét követelő támadásért. Az iszlamisták többségében diákokat mészároltak le.

Az as-Shabaab közleményben tagadta, hogy légicsapások érték volna dél-szomáliai táborukat, és azt hangoztatta, hogy minden harcosuk és vezetőjük „ép és egészséges".

A szomáliai kormányzat megbuktatására és az iszlám törvénykezés bevezetésére törekvő as-Shabaab számos támadást követett már el Kenyában, állítása szerint bosszúból azért, mert Nairobi katonákat küldött Szomáliába, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoport elleni harc támogatására.