Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ausztrál katonák is Irakban maradnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 10. 18:03

Az ausztrál csapatok Irakban maradnak, mert a helyzet stabilizálódott – jelentette ki Scott Morrison ausztrál miniszterelnök január 9-ei, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormányfő leszögezte azt is, hogy országa továbbra is arra összpontosít, hogy a békét és a stabilitást elősegítse Irakban. Hozzátette, hogy a korábbi tervekkel összhangban egy ausztrál hadihajó indul a Hormuzi-szoros felé a héten, hogy biztosítsa a szoros hajóforgalmát.

Szerda hajnalban Irán csaknem két tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is –, hogy megtorolja azt, hogy az amerikaiak Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó Kudsz különleges egység parancsnokát.

Donald Trump amerikai elnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csapásoknak nincs amerikai áldozata, az anyagi károk nem jelentősek.

Teherán akciója után több, Washingtonnal szövetséges ország, köztük Spanyolország és Németország bejelentette, hogy katonái egy részét ideiglenesen átvezényli Irakból más, szomszédos országokba.

Kedden a NATO egyik tisztségviselője azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy az észak-atlanti katonai szövetség biztonsági megfontolásokból szintén kivonja az iraki biztonsági erők kiképzését végző személyzetének egy részét az arab országból.