Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok támogatja Törökország jogos biztonsági aggodalmait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. január 22. 14:01

Washington visszafogottságra intette a Szíriában hadműveletet indító Törökországot, és arra szólította fel, hogy korlátozza akcióit Szíria északnyugati részére.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő vasárnap kiadott közleményében elítélte az erőszak eszkalálódását Szíria északnyugati, kurdok lakta vidékein, és arra sürgette Ankarát, hogy mind kiterjedésében, mind időtartamában korlátozza katonai hadműveleteit a térségben.
Nauert leszögezte: az Egyesült Államok támogatja Törökország jogos biztonsági aggodalmait, de az Egyesült Államok rendkívül aggódik a Szíria északnyugati részén kialakult helyzet, elsősorban az ártatlan civilek gyötrelmei miatt. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Törökország az Egyesült Államok szövetségese a NATO keretein belül, és kulcsfontosságú partnere az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még szombaton telefonon egyeztetett orosz és török kollégájával, és mindkettőjüknek kifejezte aggodalmát a helyzet alakulása miatt.
James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap, útban Ázsiába, a repülőgépen újságíróknak kijelentette: Törökország értesítette a szíriai célpontokra mért légicsapások megindítása előtt az Egyesült Államokat, és Washington folyamatosan kapcsolatban áll Ankarával. Törökország nyíltan beszélt – fogalmazott Mattis, hozzátéve, hogy dolgozunk azon, hogy mi történjék és megoldást fogunk találni. A tárcavezető azonban nem tért ki az amerikai álláspontra, illetve tervezett lépésekre.

A török haderő több napig tartó légi és tüzérségi csapásmérések után vasárnap reggel szárazföldi csapatait is megindította az északnyugat-szíriai Afrín körzete ellen, amelyet 2016 óta az amerikaiak támogatta kurd milicisták (YPG) tartanak ellenőrzésük alatt. A YPG fegyvereseit Ankara “terroristáknak" minősíti, “propaganda terjesztésével" vádolja őket és ellenzi jelenlétüket határai közelében. Az “Olajág" hadművelet keretében a török határtól 30 kilométeres távolságra szeretné visszaszorítani a kurdokat.
Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap nyilatkozatban ítélte el a török támadást és a terrorizmus támogatásával vádolta meg Ankarát. Az iráni külügyminisztérium vasárnap szintén a török hadműveletek leállítása mellett foglalt állást.