Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár ellátogatott a párizsi támadások helyszíneire

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 8. 11:20

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ellátogatott december 6-án, vasárnap a november 13-i párizsi terrortámadások helyszíneire, ahol lerótta kegyeletét az áldozatok előtt.

Az ENSZ-főtitkár a nap folyamán ellátogatott a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három héttel korábban három dzsihadista kilencven embert ölt meg egy rockkoncert közben, majd később megivott egy kávét a nemrég újra megnyitott La Bonne Biere bárban, amelynek teraszán több embert agyonlőttek a szélsőségesek.

Ban Ki Mun a francia fővárost „a terrorizmussal szembeni ellenállás jelképének" nevezte, és közölte, hogy az ENSZ és a világ nemzetei a franciákkal vannak e nehéz időszakban.

„Párizsi vagyok, és egy kávézó teraszán ülök" – mondta Ban Ki Mun franciául a La Bonne Biere-ben, utalva arra, hogy a november 13-i támadások után a francia fővárosban sokan a „teraszon ülök" szlogennel fejezték ki, hogy nem félnek a terroristáktól.

Az ENSZ-főtitkár a világszervezet klímakonferenciájára érkezett Párizsba, és Anne Hidalgo polgármester szerint maga kérte, hogy felkereshesse a terrortámadások helyszíneit.

A november 13-án hét különböző párizsi helyszínen elkövetett merényletsorozatban 130-an vesztették életüket.