Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár óva inti Észak-Koreát a kísérleti atomrobbantástól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 8. 21:57

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár február 7-én, csütörtökön óva intette Észak-Koreát attól, hogy végrehajtson újabb kísérleti atomrobbantást, és felszólította, hogy inkább tegyen többet a drámai helyzetben lévő népe jólétéért.

A főtitkár újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a világszervezet az utóbbi időben próbált humanitárius segítségre szóló felajánlásokat gyűjteni tagországaitól, de a válság miatt, amelyet az észak-koreai kísérleti terv okozott, valamint a Koreai-félszigeten uralkodó feszültség miatt a potenciális adományozó országok nagyon gyér ígéreteket tettek.

Emiatt – mondta a főtitkár – ő kénytelen az ENSZ rendkívüli segélyalapjából finanszírozni az Észak-Koreának nyújtandó emberbaráti segélyt.

Észak-Korea januárban jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantást hajt végre, tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ BT a tavaly december 12-i észak-koreai rakétakísérlet miatt szigorított a Phenjan elleni szankciókon. Akkor Észak-Korea dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével egy műholdat állított Föld körüli pályára, amiről sokan gondolják, hogy valójában egy ballisztikus rakéta tesztelése volt.

Hírügynökségi értesülések szerint Phenjan vagy a kínai újévhez időzítve, február 10-én, vagy Kim Dzsong Il volt észak-koreai vezető születésnapján, február 16-án fogja végrehajtani korábban bejelentett kísérleti atomrobbantását.