Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ főtitkára bírálta a bagdadi kormányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 18. 10:35

Az ENSZ főtitkára június 17-én, kedden burkoltan bírálta az iraki kormányt az emberi jogok elhanyagolása miatt.

„Az a kormány, amely elhanyagolja az emberi jogok biztosítását, táptalajt teremt a szélsőségeknek és a terrorizmusnak" – mondta Ban Ki Mun Genfben. A főtitkár egyúttal azt kérte Núri el-Máliki iraki miniszterelnöktől, hogy kezdjen tárgyalásokat az iraki béke megteremtése, a szunnita és síita muszlim felekezetek közötti erőszak megszüntetése érdekében.

„Valós a veszélye annak, hogy a felekezetek közti erőszak tömegessé válik Irakban, és még a határain is túlterjed. Az iraki kormánynak egy állama kell, hogy legyen, és abban szunnitának, síitának, kurdnak harmóniában kell tudnia együtt élni" – mondta Ban Ki Mun újságíróknak. Hozzátette, hogy nagyon aggasztják az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű iszlamista terrorszervezet offenzívájának hírei, amelyek háborús bűntetteket valószínűsítenek.

Ugyancsak kedden a szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság vezetője, Paulo Sergio Pinhero brazil diplomata jelentésében megkongatta a vészharangot, rámutatván, hogy az egész térség a háború szélén áll. Hozzátette, hogy az iraki eseményeknek, a szélsőséges csoportok sikereinek erőszakos következményei lesznek az amúgy is belháború tépázta Szíriában, mindenekelőtt a vallási felekezetek közötti összecsapások veszélyét erősíthetik.

Az ILIÁ fő célja szunnita kalifátus létrehozása Szíria és Irak területén.