Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Békefenntartás” a gyakorlatban

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. június 18. 11:41

Gyakorlati foglalkozásokkal folytatódott a 27. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC). A hallgatók június 11-én a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ területén levezetett szituációs tréningen, majd az azt követő napon Egerbakta−Felnémet térségében megtartott egész napos komplex járőrgyakorlaton adhattak számot az eddig megszerzett tudásukról. A tanfolyam zárógyakorlatát június 18−19-án tartják.

Egynapos terepfoglalkozáson vettek részt június 12-én a 27. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam hallgatói Egerbakta−Felnémet térségében. A tizenhét külföldi hallgató Algériából, Azerbajdzsánból, Egyiptomból, Fehéroroszországból, Németországból, Pakisztánból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, valamint Vietnamból érkezett. A belőlük, illetve a tizenkét magyar résztvevőből összeállított négy járőrcsoportnak különböző – a missziókban előforduló − helyzeteket kellett megoldania a közel húsz kilométeres táv megtétele közben.

Megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, tárgyaltak az ellenállókkal, hogy áthaladhassanak egy illegálisan létesített ellenőrzőponton, elláttak két, aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt. Sőt, a járőröket csuklyás, fegyveres „rablók" is kifosztották az útjuk során.

1595973964

Nagy Róbert őrnagy, a kiképző központ megbízott parancsnokhelyettese az eligazításon elmondta: a gyakorlat során beállított szituációk, jelzések nem csupán a képzelet szüleményei. A feladatokat négy, Finnországból, Horvátországból, Lengyelországból és Németországból érkezett oktató, valamint öt magyar mentor kísérte figyelemmel. A gyakorlat elemeinek befejezésekor tartott eligazításon együtt vonták le a tanulságokat. A leendő ENSZ-megfigyelők szolgálatuk során találkozhatnak hasonló, sőt még problémásabb helyzetekkel, kihívásokkal is.

A járőrgyakorlat segített felmérni a végrehajtó állomány vezetői, döntési képességeit, ugyanakkor a különböző szituációkban, esetenként krízishelyzetekben a hallgatók megismerhették a saját korlátaikat is.


Fotó: a szerző felvétele