Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ főtitkára tűzszünetre szólított fel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 6. 10:39

Az EBESZ és az Európai Unió vezetői után az ENSZ-főtitkára is megkongatta a vészharangot a kelet-ukrajnai Debalcevéban rekedt civil lakosság sorsa miatt, azonnali tűzszünetre szólította a szembenállókat, hogy ki lehessen menekíteni őket a háborús övezetből, de közben egyre súlyosabb veszteségekről érkeznek a hírek a térségből.

Ban Ki Mun február 4-én, szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Moszkva-barát szakadárok folytatják az offenzívát a város ellen, minden nap halnak meg civilek Debalcevében. Előzőleg Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője és Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét betöltő Ivica Dacic ukrán külügyminiszter is azonnali tűzszünetre szólított, hogy ki lehessen menekíteni a térségbeli lakosokat.

A 45 ezer fős Debalceve és környéke mélyen beékelődik a szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, rajta vezet át a két megyeszékhelyet, Donyecket és Luhanszkot összekötő két országút egyike, emellett fontos vasúti csomópont is, ezért stratégiai jelentőségű. A szakadárok hadművelete Debalceve és a környékbeli városok visszafoglalására egy hete kezdődött, a donyeckiek dél felől, a luhanszkiak északról támadják az ukrán haderőt, megpróbálják körülzárni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát és gárdistát.

Az ukrán hadsereg és a szeparatisták is próbálják kimenekíteni a térségből a civileket, de a lakosság számarányához képest kevésnek tűnik az evakuáltak száma. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint Debalcevóból és szomszédős Avgyijivkából két és fél ezer embert, köztük 680 gyereket menekítettek ki.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztériuma" közölte csütörtökön, hogy a Debalceve melletti, stratégiai fontosságú Vuhlehirszkból 1100 civilt evakuáltak.

Közben továbbra is súlyos harcokról és veszteségekről érkeznek hírek a térségből. Eduard Baszurin, a donyecki védelmi tárca vezetője közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy az ukrán hadsereg támadásaiban az elmúlt 24 órában hét ember vesztette életét és 44-en megsebesültek.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg egyik szóvivője közölte csütörtökön, hogy az elmúlt napon öt ukrán katona halt meg és 29 sebesült meg a harcokban. A szakadárok az éjszaka folyamán kétszer megpróbálták megostromolni Debalcevét, de a katonák visszaverték mindkét támadást.

Az UNIAN hírügynökség szerint Dmitro Timcsuk, a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő arról adott hír csütörtök reggel, hogy az ukrán tüzérség több „figyelmeztető csapást" mért a Debalceve környékére összevont a Moszkva-barat szakadárok és orosz katonák állásaira, és megsemmisítettek egy orosz egységet, lőszerraktárakat röpítettek levegőbe.

Timcsuk arról is írt a Facebook-oldalán közzétett jelentésében, hogy a szakadárok lőszerhiányban szenvednek, az Oroszországból szállított muníció nem elegendő hadműveleteik végrehajtásához, elsősorban tüzérségi lövedékből van kevés.

A szakadárok összesítései szerint a főcsapásvonalban mért támadások során naponta átlagosan 150 tonna lőszert lőnek ki. Az ilovajszki depóba éjszakánként átlagban két szerelvénynyi lőszer érkezik Oroszországból, Donyeckbe pedig naponta mintegy húsz, Kamaz típusú teherautóval szállítanak tüzérségi lövedékeket azóta, hogy oda vezényeltek egy 26 lövegből álló tüzérségi egységet.