Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változó feladatkör – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. február 6. 11:42

2014 decemberében végleg levonták az ISAF-lobogót az utolsó afganisztáni NATO-bázison is. Egy küldetés tehát véget ért, de január elején már el is kezdődött az új misszió. Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke a térség jó ismerője. Szolgált PRT-parancsnokként és az Északi Régió törzsfőnökeként is Afganisztánban.

1595987414
Tábornok úr, nagy várakozás és sok találgatás volt tapasztalható az ISAF küldetésének befejezését illetően, mindenkit a „Hogyan tovább?" kérdése érdekelt. Milyen megoldás született a biztonság további megszilárdítására?

Ez a Resolute Support Mission (RSM), vagyis az Eltökélt Támogatás elnevezésű küldetés. A jellege teljesen más, mint elődjéé: 2014 végéig a NATO a biztonságot támogató erőket (ISAF – International Security Assistance Force), harcoló csapatokat állomásoztatott Afganisztánban, most már azonban az észak-atlanti szervezet helyett az afgán biztonsági erők őrködnek az ország rendje fölött. Az új feladatrendszer szerint őket segítjük, támogatjuk, mentoráljuk annak érdekében, hogy az Afganisztánban elért biztonsági szint tartósan megmaradjon, és ki tudjon alakulni az ottani viszonyoknak megfelelő demokratikus rend. 2009-ben – amikor először voltam PRT-parancsnokként Afganisztánban – kezdődött meg az afgán nemzeti biztonsági erők felépítése, kiképzése. Baghlan tartományban akkor fogadtuk az első afgán zászlóaljat, és mint magyar tanácsadók, mentorok nemcsak segítettünk ennek a zászlóaljnak, hanem a műveletekben is részt vettünk velük.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 13-án, pénteken megjelenő számában!)