Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdődik a C–17-esek hangárjának építése a Stratégiai Légiszállítási Képesség bázisrepülőterén

Szöveg: honvedelem.hu / heavyairliftwing.org |  2015. február 6. 9:36

Háromévnyi gondos és nehéz előkészítő és tervezőmunka után – a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) infrastrukturális fejlesztési projektjének részeként – az MH Pápa Bázisrepülőtéren elkezdődik a C–17-eseket befogadó új hangárkomplexum építésének következő fázisa.

http://www.heavyairliftwing.org/news/building-c-17-size-hangar-commences-at-sac-home-base
Az ajánlattételi eljárás 21 fontos építőipari vállalat érdeklődését keltette fel. A sikeres ajánlattételt követően – melyet a NATO Támogató Ügynökség (NATO Support Agency, NSPA) Pápán és a luxemburgi Capellenben települt, infrastruktúráért felelős teamjei közösen támogattak – a szerződést  január 21-én a magyar KÉSZ Építő Zrt.-nek ítélték oda. A 33 éve működő KÉSZ Zrt. korábban sikeresen kivitelezett projekteket a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér, valamint az Audi, a Mercedes, a Procter & Gamble és a Hankook vállalatok számára.

1595987412

A SAC-hangár megépítéséről szóló szerződést Mustafa Oktay, az NSPA szerződéskötésért felelős tisztviselője és Szalados László, a KÉSZ vezérigazgatója írta alá, akiket elkísértek a projekt teamjei is, Bencze Zsolt, a NAM infrastruktúráért felelős tisztviselője és Sáray Zoltán, a KÉSZ projektigazgatója vezetésével.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség a jövőre nézve mintapéldája lehet annak, hogyan tud egy konzorcium a tulajdonában lévő, nagy értékű haditechnikai eszközök alkalmazásával közös műveleteket végrehajtani. A SAC-ban részt vevő 12 nemzet számára rendelkezésre áll a katonai légiszállítási képesség, azaz a közösen működtetett és közös tulajdonban lévő három Boeing C–17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállító repülőgép. Az NSPA szerves részét alkotó NATO Légiszállítást Kezelő Program (NATO Airlift Management (NAM) Programme) felelős a C–17-esek fegyverrendszereinek fenntartásáért és támogatásáért, továbbá pénzügyi, logisztikai, beszerzési, információtechnológiai és adminisztratív szolgáltatásokat nyújt a repülőgépeket üzemeltető többnemzeti Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) számára.

A C–17-esek új hangárja lehetővé fogja tenni a repülőgépek karbantartását a Pápa Légibázison, aminek köszönhetően csökkennek majd a karbantartási költségek és hatékonyabbá válnak a SAC légiszállítási műveletei. A C–17-esek hangárja mellett az építési munkálatok során megépül egy ellátó-, raktár- és karbantartó épület, több iroda, valamint egy további épület is, ahol a pilóták felszerelését javítják és kezelik (Life Support back shop). A projekt 2016-ra fejeződik be.

1595987413

A SAC hangárkomplexum építési projektje az MH Pápa Bázisrepülőtéren 2016-ban fejeződik be. Fotó: NAM

Fotó: Nehéz Légiszállító Ezred