Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZT BT jóváhagyta a katonai beavatkozást a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 6. 16:01

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) december 5-én, csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta, hogy Franciaország és az Afrikai Unió (AU) katonai beavatkozást hajtson végre a vallási erőszak sújtotta Közép-afrikai Köztársaságban a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében.

A teljes anarchiához közelítő országban jelenleg 650 katonát állomásoztató Franciaország további ezer fegyveressel fogja támogatni a BT-határozat felhatalmazásával 3600 fősre duzzadó afrikai válságkezelő missziót.

Franciaország – a Közép-afrikai Köztársaság volt gyarmattartója – csütörtök délelőtt már Banguiba vezényelt 250 katonát, miután a fővárosban véres összecsapások törtek ki az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok között. A harcok a BT-határozat megszületésekor is folytak, a halottak száma meghaladja a százat.

Az ENSZ BT azután döntött az egyévesre tervezett válságkezelő misszió támogatásáról, hogy nyugati diplomaták figyelmeztettek: népirtással fenyeget az elharapódzó erőszak a 4,6 milliós Közép-afrikai Köztársaságban.

Az országban jelenleg a közép-afrikai országok gazdasági közösségének (ECCAS) 2500 fős békefenntartó különítménye próbálja fenntartani a közrendet, kevés sikerrel. A BT-határozat értelmében a misszió irányítását az Afrikai Unió veszi át, növelve a katonák számát és fegyverhasználati felhatalmazását.

A határozat egyúttal felhatalmazza a francia erőket, hogy „minden szükséges eszközzel" támogassák a MISCA névre keresztelt AU-küldetést.

Laurent Fabius francia külügyminiszter a BT-szavazás előtt jelezte, hogy Párizs támogató missziója pár napon belül megkezdődhet.

A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

Ugyanakkor megfigyelők szerint Djotodia kezéből kicsúszott a hatalom, és nem tudja visszafogni a Séléka tagjait, akik rendszeresen követnek el rémtetteket Banguiban: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat.

A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen. Az erőszak miatt eddig mintegy négyszázezren váltak földönfutóvá az országban.

Habár számos ásványkincsben – egyebek mellett uránércben, aranyban és gyémántokban – gazdag, a Közép-afrikai Köztársaság az egyik legszegényebb ország a világon, hosszú ideje semmiféle törvény nem szabályozza a működését.