Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten találkoztak a nemzeti fegyverzeti igazgatók

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2013. december 6. 14:55

Hazánk – a Visegrádi 4-ek Csoportjának soros elnöki funkcióját betöltő nemzeteként -, mint házigazda adott otthont december 3-4-én a Visegrádi Csoport Nemzeti Fegyverzeti Igazgatói (NAD) soron következő ülésének, amelyre dr. Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelőshelyettes államtitkára – mint Nemzeti Fegyverzeti Igazgató – meghívására érkeztek a cseh, lengyel és szlovák meghívottak, az érintett országok nemzeti fegyverzeti igazgatói, illetve képviselői.

1595964016
Budapesten tanácskoztak a nemzeti fegyverzeti igazgatók

Dr. Borbíró Zoltán, a rendezvény házigazdája vezette a magyar delegációt, amelynek tagja volt még a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály vezetője, helyettese, valamint a kijelölt szakértők csoportja.

A kétnapos rendezvény első napján a résztvevők kölcsönösen tájékoztatták egymást a V4 NAD-ok által vezetett testület alárendeltségében a hadfelszerelésekkel, illetve a kapcsolódó logisztikai tevékenységekkel foglalkozó munkacsoportok elmúlt időszaki tevékenységéről, megvitatták az országok közötti hadfelszerelés-fejlesztési együttműködés aktuális helyzetét és a további lehetőségeket; kitérve a harmadik piacon történő egymást segítő, közös részvétel lehetőségeinek elemzésére is.

1595964016
A magyar delegációt dr. Borbíró Zoltán (balról a második) vezette

A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt működő Zrt-k bemutatkozása, illetve a képességeik részletes megismertetésére is napirenden volt. Az első hivatalos ülésnapon – kétoldalú  megbeszélések keretében – ugyancsak lehetőség nyílt a  résztvevők közötti kapcsolatok elmélyítésére, valamint az aktuális kérdések részletes kétoldalú megvitatására is.

A találkozó második napján a delegációk látogatást tettek a HM EI Zrt., valamint a HM Currus Zrt. telephelyén, ahol közvetlenül ismerkedhettek meg az előző napi előadásokban bemutatott képességekkel, illetve a legaktuálisabb fejlesztésekkel. A HM EI Zrt. telephelyén részletes tájékoztatót kaptak a cég által kifejlesztett kettős felhasználású Biológiai Laboratóriumról, amit személyesen is megtekinthettek.

1595964017
Kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt időszak tevékenységéről

A HM Currus Zrt. gödöllői telephelyén betekintést kaptak a hadiipari üzem életébe, valamint a cég fő profilját jelentő jármű és harcjármű-technikai eszközök javítási, felújítási tevékenységébe, illetve  megismerkedhettek a cég saját fejlesztésű pilóta nélküli UAV repülőgépeinek legújabb változataival, azok vezetési-irányítási eszközeivel, rendszereivel, valamint a többcélú autóbusz, illetve tehergépkocsi fejlesztésekkel.

A rendezvény zárásaként Borbíró Zoltán eredményesnek értékelte a találkozót és reményét fejezte ki, hogy az eltelt két nap munkája kibővítheti a meglévő jó kapcsolatokat, a részletes és gyakorlati bemutatkozás újabb piaci lehetőségeket teremthet a hazai hadiipar számára, illetve újabb távlatok nyílhatnak a két- és többoldalú együttműködésben is.

1595964017
Betekintést kaptak a hadiipari üzem életébe

Fotó: HM Sajtóosztály