Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ILIÁ újabb területeket vont az ellenőrzése alá Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 15. 17:46

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet harcosai július 14-én, hétfőn elfoglalták a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városának azon negyedeit, amelyek eddig más felkelő csoportok irányítása alatt álltak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet.

A szóban forgó város területének egyik felét mostantól a dzsihadisták, másik felét pedig továbbra is a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellenőrzik.

Az OSDH arról számolt be, hogy az újabb akcióval Deir-ez-Zór tartomány 95-98 százaléka az Irakban és Szíriában is előrenyomuló ILIÁ irányítása alá került.

Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója elmondta, hogy mindössze a város másik fele, a közeli katonai repülőtér és néhány kisebb település áll még a hadsereg ellenőrzése alatt.

A tájékoztatás szerint az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló an-Nuszra Front és az Ahrar as-Sam-brigád nevű iszlamista csoport harcosai visszavonultak, mások pedig csatlakoztak az ILIÁ-hoz, amely később felvonta zászlóját a város központjában.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.