Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki hadsereg hordóbombákat dob le lakott területekre?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 27. 21:17

Hordóbombákat dob le az iraki hadsereg lakott területekre, egyebek közt kórházra is a felkelők elleni harcban Fallúdzsa városában – jelentette május 27-én, kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

Az iraki hatóságok visszautasítják a vádat. A HRW jelentése szerint a hadsereg tagadta, hogy célba vette volna a főkórházat, Núri al-Máliki miniszterelnök szóvivője pedig közleményében azt tagadta, hogy a kormányerők hordóbombához folyamodtak volna.

A felkelők január óta tartják ellenőrzésük alatt a Bagdadtól 60 kilométerrel nyugatra fekvő várost, a kormányerők azóta nem tudják kiűzni őket onnan. Fallúdzsán kívül a lázadók elfoglalták az év elején a 40 kilométerrel még nyugatabbra lévő Ramádi több negyedét is.

A New York-i központú HRW a Fallúdzsát hatalmában tartó egyik fő dzsihadista szervezetet, az Iraki és Levantei Iszlám Államot (ILIÁ) is súlyos jogsértésekkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja. „Abból ítélve, amit az ILIÁ magára vállalt (…) szörnyű bűncselekményeket követtek el" – mondta Erin Evers, a HRW Irak-szakértője öngyilkos és autóbombás merényletekre, rögtöni kivégzésekre utalva.

Hozzátette azonban, hogy a dzsihadista szervezet cselekedetei nem hasonlíthatók „a kormány bűntetteihez, amely fittyet hány a polgári lakosság védelme iránti felelősségére (…) saját törvényeinek és a nemzetközi jognak a tiszteletben tartására".

A jogvédő szervezet szemtanúkra, helyi lakosokra és egy biztonsági tisztségviselőre, valamint videofelvételekre és fotókra hivatkozva állítja, hogy a biztonsági erők májusban hordóbombákat dobtak le lakónegyedekre a város visszavétele céljából.

A szíriai hadsereget is vádolják azzal, hogy robbanószerrel megtöltött hordókat vet be a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen lázadókkal szemben.