Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iszlamisták megközelítették Bagdadot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 12. 17:15

Öngyilkos merénylet történt síita törzsi vezetők gyűlésén Bagdadban június 11-én, szerdán, miközben a szunnita szélsőségesek folytatva offenzívájukat már százharminc kilométerre megközelítették az iraki fővárost.

A Bagdad síiták lakta, Szadrváros nevű negyedében elkövetett merényletben legalább tizenhatan meghaltak és 34-en megsebesültek rendőrségi források közlése szerint. A merénylő akkor hozta működésbe a testéhez erősített pokolgépet, amikor a törzsi vezetők összegyűltek egy sátorban.

Néhány perccel később a közelben egy második robbantás is történt: egy piacnál autóba rejtett pokolgépet repítettek levegőbe. Ebben a merényletben legalább három ember vesztette életét és nyolcan megsebesültek.

A nap folyamán a szélsőséges iszlamista Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) folytatta észak-dél irányú offenzíváját az országban, és megközelítette Bagdadot. A kedden a szervezet által elfoglalt Moszulból indulva az ILIÁ erői szerda délutánra már Szamarra városát ostromolták, amely nagyjából 130 kilométerre északra van a fővárostól.

Az AFP hírügynökségi rendőrségi forrásai szerint az ILIÁ ellenőrzése alá vonta a Moszul és Szamarra között fekvő Tikrít városának egészét is. Tikrít közelében született Szaddám Huszein néhai szunnita diktátor is, és a város uralma idején fontos hatalmi bázisa volt.

Az iszlamisták elfoglalták az ország legnagyobb olajfinomítóját is Baidzsiban.

Az ILIÁ a Twitteren közölte, hogy az offenzíva célja „az egész állam elfoglalása és a hitehagyottaktól való megtisztítása".

A szíriai polgárháborúban is aktív szélsőséges szervezet korábban bejelentette, hogy egy kalifátust akar létrehozni Szíria és Irak területén.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az iraki politikai erőknek össze kell fogniuk a „halálos fenyegetés" ellen. Núri al-Máliki kormányfő összeesküvést emlegetett, és azt kérte a lakosságtól, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a hadseregbe, s vegyenek részt az ILIÁ elleni harcban.