Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán katonák más utasításig a Krímben maradnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 19. 8:22

Az ukrán katonák mindaddig a Krímben maradnak, míg más utasítást nem kapnak – jelentette ki Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes március 17-ei, hétfői sajtótájékoztatóján.

1595968838

Ukrán és orosz katonai jelenlét a Krímben

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az emberi élet védelme, ezért az adott helyzetben dönt majd a vezetés arról, hogy az ukrán katonák maradjanak, kapjanak segítséget, vagy kivonják őket a területről.
„Nem akarunk háborút, de nem megyünk el önként onnan. Ez a mi területünk. Tovább gondolkodunk, dolgozunk, tárgyalunk olyan megoldást keresve, amely biztosítja, hogy az ottani lakosok ne szenvedjenek" – fogalmazott Jarema.
Leszögezte, hogy a Krím félsziget Ukrajna része marad, és az ott élő, ott szolgáló emberek továbbra is megkapják fizetésüket, nyugdíjukat, és ezentúl is ukrán személyi irataik lesznek.

Médiajelentések szerint a szakadár krími vezetés azt akarja, hogy az ukrán katonák hagyják el a félszigetet, amely kinyilvánította függetlenségét és Oroszországhoz való csatlakozási szándékát.
A határőrszolgálat közlése szerint az utóbbi napokban 11 ukrán katonát költöztettek ki családostul szolgálati lakásukból a magukat „békefenntartóknak" nevező orosz katonák, akik továbbra is fegyverrel fenyegetik és pszichológiai nyomást gyakorolnak nemcsak az ukrán katonákra, de családtagjaikra is.

Közben a krími tatárok képviseletét ellátó testület, a medzslisz azt kérte a kijevi vezetéstől: nyilvánítsa hivatalosan a félsziget őslakosainak a tatárokat, hogy ezen az alapon kiállhassanak az ukrán állam egységéért.