Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás a magyar honvédek nagy csatájáról

Szöveg: Kovács Zoltán |  2014. március 19. 7:19

A pákozd–sukorói csata újonnan nyíló emlékkiállítása gazdag, gondolkodásra, állásfoglalásra késztető szemléltető anyag, a hazáért, szabadságért, a polgári jogokért, a családért, a házért, a földért vívott küzdelemről – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a pákozdi katonai emlékparkban március 18-án, kedden.

1595968837

Az államtitkár méltatta a kiállítás fontos szerepét az ifjúság honvédelmi nevelésében

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai által összeállított új tárlat aktualitását az adja, hogy 165 évvel ezelőtt éppen itt, a Sukoró, Pákozd és Páka közötti földeken született meg a magyar honvédsereg; az alakuló formálódó alegységekben nevezték először a hazájukat védő magyar katonákat honvédnek.

A kiállítás a győztes csatát, annak előzményeit, valamint az ütközetben részt vevő fegyvereit, felszerelését, egyenruháját mutatja be. 

1595968837

Dr. Hermann Róbert vezette végig a látogatókat a kiállításon és mutatta be a honvédek ruháit, fegyvereit és történetüket

Vargha Tamás beszéde után L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere mondták el gondolataikat, majd dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka invitálta be a vendégeket a kiállításra.

A megnyitó közönségét és az első diákcsoportot – akik Székesfehérvárról érkeztek – dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese kalauzolta végig a kiállításon.1595968837

Kiállítás a magyar honvédek nagy csatájáról


Fotó: a szerző felvételei