Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán válság áldozatainak száma meghaladja a négyezer-nyolcszázat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 12. 20:53

Az ENSZ összesítése szerint meghaladja már a négyezer-nyolcszázat a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus halálos áldozatainak a száma, és az utóbbi időben – a tűzszünet ellenére – nőtt a harci cselekmények intenzitása.

A világszervezet által helyi idő szerint január 11-én, vasárnap New Yorkban közzétett jelentés szerint tavaly április közepétől január 6-ig 4808 ember halt meg, és köztük van a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító 298 utasa. A sebesültek száma 10 468 – áll a jelentésben.

A dokumentum szerint az otthonaikat elhagyó helyi lakosok száma már meghaladja az egymilliót: 634 ezer ember Ukrajna területén lelt menedékre, és 594 ezren a szomszédos országokba, zömében Oroszországba menekültek. A fegyveres konfliktus térségében 5,2 millió ember maradt, és 1,4 milliónyian közülük nagyon veszélyeztetett helyzetben vannak, humanitárius segítségre szorulnak.

A december 27-től január 9-ig tartó időszakot felölelő ENSZ-jelentés szerint a térségben a katonai tevékenység fokozódása tapasztalható, nő a harci cselekmények intenzitása, a szembenállók továbbra is módszeresen megsértik a tavaly szeptember elején kötött tűzszüneti megállapodást, ami akadályozza a segélyek elosztását. A helyszínen tartózkodó megfigyelők tudomására jutott több, fegyveres csoportok által végrehajtott emberrablás, illetve olyan esetek is voltak, amikor az ukrán rendfenntartó szervek indokolatlanul vettek őrizetbe embereket – közölte a világszervezet.