Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA csak katonákat küld Szíriába, de nem háborúzni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 1. 18:39

Az amerikai elnök döntése, hogy katonákat küld Szíriába, nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok belép a polgárháborúba – hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai külügyminiszter tolmácsolta a kormányfő döntését, miszerint „Obama elnök egy nagyon kemény, erőteljes és egyszerű döntést hozott, amely összhangban van meghirdetett politikájával, vagyis hogy meg kell verni és meg kell semmisíteni a Daest" – ez az Iszlám Állam arab elnevezése. A döntés nem a szíriai polgárháborúba való belépésről szól a külügyminiszter szerint, nem Bassár el-Aszad szíriai elnökre összpontosítanak, hanem a terrorszervezetre, pontosabban a „gyors reagálási képességre vele szemben".

Megkérdezték, hogy esetleg küld-e még több katonát az Egyesült Államok Szíriába, amire Kerry azt válaszolta, hogy „nem tudja megjósolni, mit hoz a jövő az ördögi Daes szétveréséért folyó küzdelemben, de az elnök olyan döntést hozott, amelyet ő teljesen támogat".

Obama pénteken jelentette be, hogy Észak-Szíriába, kurd ellenőrzés alatt álló területre küld pár tucatnyi különlegesen kiképzett katonát, hogy tanácsokkal támogassák az Iszlám Állam elleni harcot. Ez fordulatot jelent az elnök politikájában, aki hosszú ideig elzárkózott az elől, hogy katonákat vezényeljen a szíriai harctérre, mert el akarta kerülni, hogy egy újabb háborúba keveredjen a Közel-Keleten.

Kerry hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam nem csak a térséget, hanem az egész világot fenyegeti, ezért az Egyesült Államok oldalán 65 ország koalíciót alkotott a megsemmisítésére. A külügyminiszter közép-ázsiai látogatásának az egyik célja, hogy biztosítsa az ottani kormányokat: Washingtont aggasztja a harcias iszlamista szélsőségesek jelentette veszély a térségben, főként azok részéről, akik a közeli Afganisztán északi területein aktívak.