Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bagdadba látogatott az ENSZ-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 14. 13:41

Bagdadba érkezett január 13-án, hétfőn Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, aki az ország vezetőivel a régiót sújtó válságról fog tárgyalni az iraki kormány közlése szerint.

Ali al-Muszávi kormányszóvivő elmondta, hogy a főtitkár Núri al-Máliki iraki kormányfővel a regionális problémákon belül főleg a Szíriában tomboló fegyveres konfliktus következményeiről és az azokkal kapcsolatban szükséges intézkedésekről fog tárgyalni. Emellett az ENSZ-főtitkár találkozik Oszama an-Nudzsajfival, az iraki parlament elnökével, akivel az újonnan fellángoló belviszály rendezéséért teendő politikai lépésekről értekezik.

Egy nappal Ban Ki Mun bagdadi látogatása előtt két, autóba rejtett bomba robbant a fővárosban, amely legalább 18 halálos áldozatot követelt a Reuters hírügynökség jelentése szerint. A jelenlegi konfliktus mögött a kisebbségben élő szunniták általános elégedetlensége áll, akik az iraki politikát uraló síita vezetőséget azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyja érdekeiket.

Decemberben az iraki biztonsági erők erőszakkal feloszlattak egy tüntetést a Bagdadtól mintegy 110 kilométerre fekvő Ramádiban, ahol helyi törzsek tiltakoztak Ahmad al-Alváni szunnita politikus letartóztatása ellen. Az akció során legalább tízen vesztették életüket.

A káoszt kihasználva az-al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló egyik milícia elfoglalta Ramádi nagy részét és a várostól keletre található Fallúdzsát. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ), a helyi törzsi fegyveres alakulatok és az iraki biztonsági erők közt folyó harcokban több tucat ember lelte halálát, miközben az érintett városrészekben teljesen lebénult az élet.

Eközben az Egyesült Államok több republikánus szenátora felszólította Barack Obama elnököt, hogy bővítse ki az iraki biztonsági erők támogatásáról szóló intézkedéseit. A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint az amerikai hadsereg Irak fegyveres és logisztikai támogatása mellett helyi kommandók kiképzését is szorgalmazza a szomszédos Jordániában.