Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bejrút mellett megölték a Hezbollah egyik parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 4. 20:00

Megölték Bejrút melletti lakásánál a Hezbollah egyik vezetőjét – közölte december 4-én, szerdán a libanoni síita fegyveres szervezet, nyíltan Izraelt, a szervezet esküdt ellenségét vádolva a merénylet elkövetésével.

„Az Iszlám Ellenállás ezúton adja hírül, hogy mártírhalált halt egyik vezetője, Haszan Haulo al-Lakisz, akit az otthona közelében gyilkoltak meg, Hadász kerületben" – jelentette be a mozgalom televíziója, az al-Manar. A szűkszavú közlemény szerint a gyilkosságot akkor követték el, amikor Haszan al-Lakisz kedd éjfél körül hazatért a munkából.

Libanoni biztonsági tisztségviselők elmondták, hogy a támadók egy automata fegyverrel lőtték le Lakiszt, még mielőtt kiszállhatott volna autójából. A gyilkosságot a háza melletti parkolóban követték el, Bejrúttól mintegy három kilométerrel délnyugatra.

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint a férfit azonnal kórházba szállították, de hajnalban belehalt sebesüléseibe.

Egy, a Hezbollahot ismerő forrás szerint a megölt parancsnok a szervezet vezetőjének, Haszan Naszrallahnak a közeli bizalmasa volt.

A Hezbollah Izraelt tette felelőssé a gyilkosságért. A szervezet közleménye szerint a zsidó állam már többször megpróbált végezni vele. A merénylettel „természetesen közvetlenül az izraeli ellenség vádolható" – hangoztatta a libanoni síiták fegyveres pártjának nyilatkozata, hozzátéve, hogy Izraelnek „kell viselnie a teljes felelősséget ezért az aljas bűncselekményért, ahogy az ellenállás más vezetői és káderei elleni ismétlődően végrehajtott támadásokért is".

A Hezbollah, amely több háborút is vívott már Izraellel, idén a szomszédos Szíriába vezényelte fegyveres alakulatait, hogy az ottani polgárháborúban győzelemre segítsék a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőket a döntően szunnita lázadókkal szemben.

A Hezbollah szíriai beavatkozására válaszul az utóbbi hónapokban több merényletet is elkövettek Libanon-szerte.

Lakiszt mintegy másfél órával azután ölték meg támadói, hogy Haszan Naszrallah befejezte az egyik libanoni televíziónak adott háromórás interjúját, amelyben azt állította, hogy Szaúd-Arábia áll az Irán bejrúti nagykövetsége ellen novemberben elkövetett, 23 ember halálát okozó pokolgépes merénylet mögött.

A parancsnok a szervezet közleménye szerint a Hezbollah alapító tagjai közé tartozott, és egész életét az Izraellel szembeni ellenállásnak szentelte. Fia az Izrael ellen 2006-ban vívott egy hónapos háborúban esett el.