Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgium is csatlakozik az iraki légi hadjárathoz, egyelőre egy hónapra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 27. 22:06

A belga képviselőház elsöprő többséggel megszavazta pénteken, hogy egy hónap időtartamra felhatalmazást ad a légierőnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni légi hadjáratban való részvételre, de csak iraki területen.

A belga katonai kontingens 120 fős lesz, benne hat harci repülőgéppel, nyolc pilótával, kisegítő személyzettel és a védelmüket biztosító katonákkal. Pieter De Crem védelmi miniszter közölte, hogy az F-16 típusú többfunkciós harci repülőgépek Jordániában fognak állomásozni.

A gépek – amelyeket már a parlamenti szavazás előtt útnak indítottak – Görögországban töltik a péntek éjszakát, és így leghamarabb szombaton mehetnek bevetésre. A kisegítőket és katonákat egy C-130-as katonai szállító repülőgép viszi Jordániába.

A parlamenti vita a kérdésről több mint 30 órán át tartott. A döntést nagy többséggel hozták meg: 114-en szavaztak az indítványra és csak ketten ellene (tízen tartózkodtak). A kormány már szerdán kifejezésre juttatta készségét az ország részvételre a hadjáratban. Szárazföldi csapatok bevetését a kormány és a parlament is kizárta a lehetőségek közül.