Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biden: a kínai légvédelmi övezet kijelölése nyugtalanságot keltett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 5. 16:57

Nagy nyugtalanságot keltett a távol-keleti térségben Kína váratlan bejelentése az új légvédelmi azonosító övezet létrehozásáról – közölte Joe Biden amerikai alelnök, miután csaknem ötórás megbeszélést folytatott Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Biden tolmácsolta kínai tárgyalópartnerének Washington határozott kifogásait az övezet létrehozásával kapcsolatban. „Nem ismerjük el a zónát, és mélységesen aggódunk miatta" – mondta az alelnök tárgyalópartnereinek az amerikai delegáció egy magas rangú tagjának közlése szerint.

Az övezetet Kína november végén jelölte ki, az kiterjed a Japán és Dél-Korea által is a sajátjának tartott területekre, s azok légvédelmi zónáját is érinti.

A kínai külügyminisztérium megerősítette korábbi álláspontját. Peking nézete szerint az övezet létrehozása összhangban van a nemzetközi jog szabályaival, „jogszerű önvédelmet" szolgál, ezért az Egyesült Államoknak tiszteletben kell azt tartania – írták a Biden kijelentése után kiadott közleményben.

A pekingi közlemény szerint a kínai vezetők és Biden között „őszinte, mélyreható eszmecsere" zajlott le, s mindkét fél egyetértett abban, hogy a párbeszéd elmélyítésére kell törekedniük.

Biden egy pekingi üzleti fórumon megerősítette, hogy az Egyesült Államok változatlanul diplomáciai, gazdasági és katonai hatalom akar maradni a térségben. A tömegpusztító fegyverek, különösen az észak-koreai nukleáris program elleni fellépés az a terület, ahol „valódi együttműködés van" a térségben – mondta.

Az Egyesült Államok és Kína viszonyát „összetettként" jellemezte az amerikai politikus. Elismerte, hogy „vannak valós ellentétek", egyúttal hozzátette, hogy „nincs semmi olyan, ami ne lenne elkerülhető", ha konfliktushoz vezetne Kínával.

Eközben a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy vasárnap az Egyesült Államok, Dél-Korea és Nagy-Britannia közös tengeri hadgyakorlatba kezd a térségben.

A bejelentés szerint a hadgyakorlatot már korábban tervbe vették, és azt nem a kínai azonosító övezet elleni tiltakozásként szervezték.

Megfigyelők szerint a bejelentésnek mégis külön súlyt ad, hogy az amerikai alelnök egyhetes távol-keleti útja lezárásaként csütörtökön Dél-Koreába utazik tovább.