Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizalom- és biztonságerősítő látogatás a Benelux államokban

Szöveg: Ács Gábor alezredes - dr. Jónás Gábor alezredes |  2014. május 31. 15:56

A bizalom- és biztonságerősítő intézkedések (CSBM) 2011. évi bécsi dokumentuma előírja, hogy a résztvevő államok minden ötéves periódusban − a jelenlegi periódus 2012−2016. között tart − a többi résztvevő állam számára szervezzenek látogatásokat repülőbázisokra és katonai létesítményekbe.

A látogatások során az alakulatoknál a programokat úgy kell összeállítani, hogy a résztvevő államok maximum kétfős delegációi képet kapjanak az alakulat adott állam fegyveres erőiben betöltött rendeltetéséről, szerepéről és helyéről, az alakulat kiképzési rendszeréről, a napi rutintevékenységéről és a rendszeresített főbb fegyverzeti rendszereiről. Ennek érdekében a technikai eszközök statikus és dinamikus bemutatói mellett lehetőséget biztosítanak a személyi állománnyal történő beszélgetésre.

1595973018

A Benelux államok az idén létrehozott Benelux Fegyverzet-ellenőrzési Központ (BACA – BENELUX Arms Control Agency) szervezésében, május 18−24. között tettek eleget a dokumentum ezen előírásainak.
A rendezvényen 23 résztvevő állam és négy szervezet (a NATO Fegyverzet-ellenőrzést Koordináló Részlege − ACCS, az EBESZ Konfliktusmegelőzési Központ − CPC, a Biztonsági Együttműködési Központ – RACVIAC és az oberammergaui NATO School) 46 képviselője vett részt. Magyarország kétfős delegációval − Ács Gábor alezredessel, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály osztályvezető-helyettesével és Dr. Jónás János alezredessel, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis törzsfőnökhelyettesével − képviseltette magát.

A magyar delegáció Luxemburgban a Katonai Központot, Belgiumban a Rocourt-ban található Gépjármű és Fegyverzeti Kompetencia Központot, valamint a florennes-i Harcászati Repülő Ezredet tekintette meg. Ezt követte a hollandiai program, amely a Leeuwardeen légibázison kezdődött, majd másnap a Oldebroekban található dandárszintű harcoló alakulat, a Tűztámogató Parancsnokság látta vendégül a delegációkat.

1595973018

A hatnapos program kiemelkedő mozzanata volt az a komplex gyakorlat, amely során a tüzérek egy előretolt szárazföldi és légi irányítópont által vezetve törekedtek az ellenséges erők megsemmisítésére, amit végül egy F-16-os bombázásával sikerült közösen véghezvinniük.

A gyakorlat után lehetőségünk nyílt a gyakorlat vezetőivel, tervezőivel, valamint végrehajtóival találkozni és szót váltani, illetve a szárazföldi harci eszközöket megtekinteni. Értékelésében a látogatócsoport kiemelte, hogy három résztvevő állam első alkalommal szervezett együttes látogatást, ami példa lehet más államok számára is.

1595973018

Fotók: a szerzők felvételei